Index Vakbarát Hírportál

Budapest is táncol Matt új videójában

2012. június 20., szerda 19:01

Egy béna tánc és pár egzotikus helyszín – csak ennyi kellett Matthew Hardingnak ahhoz, hogy netes híresség legyen, és videóit több tízmillióan nézzék meg. A seattle-i Harding tíz éve még web- és játékfejlesztőként kereste a kenyerét, aztán 2003-ban, 29 évesen megcsömörlött az egyhangú munkától, és elutazott Ázsiába. Több országot is meglátogatott, első táncolásait ezen a körúton rögzítette, majd a felvételekből 2005-ben klipet vágott össze a Deep Forest zenéjére. A videót eredetileg a barátai szórakoztatására készítette, de az éppen akkor induló YouTube-on a klip a legsikeresebb felvétel lett, Matt pedig azóta többször körbetáncolta a Földet – helyzetét a honlapján lehetett is követni –, jelentős szponzori segítségekkel. (Bővebben lásd korábbi cikkünket a netcelebről.)

Matt magyar idő szerint csütörtök délután fél hat körül osztotta meg új táncmontázsát a neten. A klip hosszabb szünet után készült el (az előzőt 2008-ban publikálta), és egyik különlegessége, hogy Budapest is szerepel benne a helyszínek között, ráadásul kétszer. Egyszer 1:29-nél bukkan fel néhány, láthatóan képzett magyar táncos Matt társaságában a Dunán, egyszer pedig 3:52-nél a Halászbástyához szervezett rajongói tömeg. Budapest mellett persze több tucat város is szerepel az új klipben, többek között olyan egzotikus helyszínek, mint Észak-Korea vagy Pápua Új-Guinea. Érdekesség, hogy a szíriai táncosok arca elhomályosítva látható, a videóhoz fűzött kommentár szerint a táncosok biztonsága érdekében.

Bár a legelső klipben Matt még sokszor egyedül szerepelt, a mostani montázsban már sosem magányos, olykor teljesen elvész a tömegben, mint például a Halászbástyánál készült snittben is. Feltűnő, hogy a béna táncot sokszor koreográfia bontja meg, ennyi különböző tánclépést Matt korábbi videóiban nem láthattunk egyszerre. A klip végét Harding otthona, Seattle zárja, az utolsó képsorokon Matt a feleségével és a gyerekével táncol.

Az új videóhoz egy profi amerikai zeneszerző, Gary Schyman írt dalt, amit Alicia Lemke énekel. Akárcsak a korábbi Matt-videókat aláfestő dalok (többek között a Deep Foresté), ez is kellemes, felemelő, naiv szövegű szerzemény, aminek ugyanaz a célja, mint a látványnak: hogy jó érzés töltse el az embert. Schyman egyébként korábban tévésorozatokhoz (például a Magnumhoz és a Szupercsapathoz) írt zenéket, de később videojátékokhoz is – valószínűleg így találkozott Mattel, mert a Destroy All Humans! című játékon mindketten dolgoztak.

Az új Matt-videó tehát illik a korábbiak közé, de van egy fontos különbség: a mostaninak nem volt főszponzora. Harding maga szedte rá össze a pénzt (többek között „Táncoltam Mattel” feliratú pólókból), illetve keresett meg kisebb-nagyobb támogatókat. A budapesti felvételen résztvevőknek részben ezért is kellett a kamerába bemondaniuk, hogy lemondanak mindenféle anyagi követelésről, és engedélyezik a felvételek felhasználását. A forgatásról készített videónk lent megtekinthető.

Rovatok