Index Vakbarát Hírportál

Letiltották a sztárhacker relikviáinak aukcióját

Kalapács alatt Mitnick rabigazolványa

2000. december 1., péntek 16:48

Kevin Mitnick, aki hackerként még mindig elismert személyiség, bár a rá kiszabott ítélet szerint évekig nem használhat számítógépet, mostanában biztonságtechnikai tanácsadóként és más utakon próbálja megkeresni a betevőt. Ahogy a sztároknál lenni szokott, a tárgyak, amelyek a birtokában vannak, a gyűjtők számára igen sokat érnek. A családi kassza feljavítása érdekében Mitnick néhány tárgyat különböző aukciós oldalakon meghirdetett az interneten. A licitek aztán valahogy letiltódtak a nagy portálokon, és Mitnick ismét a figyelem középpontjába került.

A rá kiszabott ítélet, illetve a próbára bocsátás feltételei közt néhány igen érdekes pont található. Ha Mitnick arra adná a fejét, hogy könyvet ír, vagy filmet készít, minden ebből származó bevétele az államot illeti. Csak 2007-től kap szabad kezet, vagyis miután a hírneve elhalványodott, és a média számára már nem lesz igazán érdekes.

Mitnick semmit nem kínálhat fel

Mindezek miatt ő maga semmit nem kínálhat fel az ebay.com, yahoo.com vagy a dutchbid.com árverési portálokon, hiszen nem lehet számítógépe, pláne nem internetkapcsolattal. Éppen ezért apját, Alan Mitnicket kérte meg, hogy intézkedjen a nevében. Az eBayen keresztül már eladta a mobiltelefonját, és egy TRS-80 számítógépet, illetve 507580398 szám alatt felkínálta a rádióját, de ezt az árverési tárgyat időközben törölte a portál.

Mitnick rabigazolványa

Ezután meghirdette még a börtönbeli rabigazolványát, de erre az eBay azonnal riadót fújt, és az aukciót azonnal levették a hálóról. Ugyanez történt ezzel az ártalmatlan relikviával az amazon.com és yahoo.com oldalakon is.

A letiltott tárgyak megjelentek egy másik oldalon

Ennek ellenére a kitűző megjelenhetett a www.dutchbid.com oldalon, és a licit már 2010 dolláron áll. Itt már éppen azzal hirdetik az ,,egyedüli lehetőséget", hogy a plasztiklaptól megriadtak a nagy árverési oldalak. Mitnick számára az árverés nem jelenti a rá kiszabott viselkedési szabályok megsértését. Éppen ezért az aukciós portálok eljárását nevetségesnek és abszurdnak nevezte. Mitnick úgy véli, az eBay azért állította le az emléktárgyainak átverését, ,,mert nem szeretnék, hogy abból kovácsoljak tőkét, hogy börtönben voltam"

Az aukciós oldalon eleinte az állt, hogy az Ebay vezetősége félbeszakította a licitet, mert Mitnick mint erőszakos cselekmények elítéltje nyerészkedni próbált. Miután Mitnick a tényekre felhívta a figyelmet, a hivatalos indoklást úgy változtatták meg, hogy a rendőrség tiltja az ilyen igazolványok adásvételét.

Az árverés törvénybe ütközik?

A Yahoo és az Amazon a New York Times értesülései szerint azért szakították félbe az árverést, mert ez szerintük törvénybe ütközik. Illegális eladni valamit, ami a kormány tulajdona - jelentette ki az Amazon.com szóvivője. Ha megint be akarják vinni a rendszerbe az igazolványt, előbb szerezzék be a hatóságok írásos hozzájárulását, hogy az szabadon értékesíthető legyen. A büntetőintézeteket felügyelő hivataltól nem érkezett még válasz, de a dutchbid.com oldal üzemeltetői jogi szakértőkkel való konzultáció után úgy vélik, az aukció jogszerű.

Mitnick szerint a nagy aukciós oldalakról való kizárása mélyebb okokkal magyarázható. Véleménye szerint az üzenet így hangzik: Hatalmunkban áll minden aukciót indoklás és jogalap nélkül letiltani. Fenntartjuk ezt a jogot, és ha ez neked ez nem tetszik, elmehetsz máshova.

Mitnick furcsának véli, hogy az ő emléktárgyait cenzúrázzák, de a náci emlékek árverését engedélyezik. ,,Bizonyára az uszító csoportosulások árverési tárgyai a jó ízlés határain belül vannak."

Rovatok