Index Vakbarát Hírportál

DVD-n a bukott Mitnick-film

Superman, franciák és Pearl Harbor

2001. február 16., péntek 12:00

A francia Amazonon DVD-n megrendelhető a Kevin Mitnick elfogásáról szóló hollywoodi film. Az amerikai érdeklődők szomorúak, mert a régiókódolás keresztbe tesz nekik.

Nem árt azonnal az elején leszögezni, hogy a Takedown című könyvből készült film már nem mai termék - közel két éve készült el, csak nem merték sehol bemutatni, mert annyira szarul sikerült, illetve szerzői jogi problémák adódtak a forgatókönyvekkel kapcsolatban.

Mindez azonban nem akadályozta meg, hogy a tengerentúlon, konkrétan Franciaországban kiadják DVD-n. A Takedown kétszáznegyven frankért kapható az Amazon francia online áruházában, Cybertraque címmel. Royale with Cheese.

A jó és a rossz küzdelme

Ne tudjuk meg, hogy mi lesz a Takedown magyar címe, ha lesz neki valaha. A szó jelentése az általános rendőri terminológia szerinti lefogás - vonatkoztassuk arra az amerikai gyakorlatra, hogy a színesbőrű polgárok arcát előbb a motorháztetőre nyomják, azután kérik a jogosítványt, forgalmit, személyi igazolványt.

Shimomura (balról) és Wong
Ez lenne Tsutomu Shimomura regényének címe, amelyet John Markoff, a New York Times szenzációhajhász cyberriporterének társszerzői közreműködésével vetett papírra. Shimomura a San Diegó-i szuperszámítógép-központban dolgozik, számítógépbiztonsági szakértő és tanácsadó. Ő volt az, aki 1995 februárjában lenyomozta Kevin Mitnicket, és elvezette az FBI-t az észak-karolinai Raleighbe, az országszerte körözött hacker búvóhelyére.

A japán szakember hülye lett volna nem megírni a sztorit - a világ legnagyobb komputerbiztonsági szakértőjének is jól jön egy kis zsé. A forgatókönyvírók, David Newman és Leslie Newman (korábbi munkáik Télapu, Superman, Superman II, Superman III, nem tréfa) ezt nagy erőfeszítéssel átírták, majd átírták még egyszer.

Nehézségek

A filmet produkáló Miramax (Disney leányvállalat) fájdalmai nem enyhültek. A 2600.com hackermagazin főszerkesztője Eric Corley tüntetéseket szervezett a forgatási helyszíneken és a produkciós iroda előtt. Mindent elárasztottak a Free Kevin matricák.

Mitnick (balról) és Skeet Ulrich
1998 decemberében, a forgatás befejezését követő vetítéseken a film olyan gyengének bizonyult, hogy több ember elsírta magát. Az alkotók ezért újabb jeleneteket vettek fel, és újravágták az anyagot. Mint kiderült, ez hiba volt.

Mivel úgy tűnt, hogy a film nem hozná vissza a marketinggel megfejelt addigi költségeket, a menedzsment úgy döntött, hogy csak Franciaországban mutatják be. A francia bemutató után pár héttel, a konkurens Kevin Mitnick könyv szerzője Jonathan Littman (The Fugitive Game - Online With Kevin Mitnick) lopásért beperelte őket.

Régióság

A Takedown száműzetését tetézi, hogy a Franciaországban kiadott DVD kettes régiókóddal készül, vagyis csak Japánban, Dél-Afrikában, Európában és a Közel-Keleten árusított lejátszókkal nézhető. Bizonyos lejátszók persze korlátozott számban (általában ötször) engedélyezik a régióváltást, azután felrobbannak - a régiókódolást megfelelő szoftveres hackeléssel ki lehet kerülni.

A filmet nem láttuk - annyi azonban tudható, hogy Mitnicket Skeet Ulrich játsza (állítólag jól), Shimomurát pedig Russell Wong (akinek sokkal vastagabb a nyaka, és hangosan beszélget a géppel). Kiderül, hogy Mitnick tizenkét éves korában gonosz volt, aki később közveszélyes fajgyűlölő népirtóvá vált (aki Pearl Harborért akar bosszút állni a japánokon), aki egy billentyűzettel képes városokat eltörölni a föld színéről.

Rovatok