Index Vakbarát Hírportál

4K és hajlított OLED a tévézés csúcsa

2013.09.06. 18:02

A tévégyártók gyorsan eltemették a 3D technológiát. Továbbra is ott lesz a készülékekben a térhatású megjelenítés, mert a vállalatok nem hagyják veszni a fejlesztésbe belepumpált sok tízmilliárd dollárt, de a 3D a leírás apró betűs részébe került át. Persze az LG még tartja a frontot, csarnokában egy egész falat beborítottak 3D-panelekkel, de már nagyon kevés látogató orrán pihent 3D-szemüveg, amit a bejáratnál lehet felkapni. Úgy tűnik, az emberek jobban szeretnek fedetlen szemekkel tévézni. Az LG kitartásának biztosan lesz eredménye, és ha ilyen lendülettel viszi tovább a témát, akkor készülnek majd szemüvegmentes 3D tévék is.

Aki menő akar lenni, annak most a 4K, OLED és TV rövidítéseket kell tetszőleges sorrendben benyögnie a bolti eladónál, de ha véletlenül egy lottó négyesnek megfelelő összeget költene el a készülékre, fűzze hozzá még azt is, hogy hajlított legyen a kijelző. Hogy mi értelme van, arra nem jöttünk rá, de az LG készüléke is beszarás jól néz ki. A dél-koreai cég még csak bemutatóra szánta a 77 hüvelykes tévét, de a korábban bemutatott 55 hüvelykes modell 3,5 millió forintos ára alapján sejthető, hogy ez is brutálisan drága lesz.

A Panasonic nem annyira a dizájnt erőltette, hanem inkább a technológiára koncentrált. A WT600 nevű modell a világon elsőként támogatja a HDMI 2.0 szabványt, és ennek köszönhetően a berendezés másodpercenkét 60 képkockát tud lejátszani, szemben más tévék 30 képkockájával. A japán cég standjánál egymás mellett állt egy-egy 30-as és 60-as tévé, és az utóbbinak sokkal élőbb, szebb volt a képe. Egyetlen hibája, hogy a lejátszott focimeccsen a játék helyett arra koncentráltunk, hogy milyen szépen látszanak a fűcsomóban a fűszálak. Ezt sajnos képtelenség fotón bemutatni, reméljük a tévé eljut egy hazai bemutatóterembe is.

Izgalmas újítás a Panasonictól a személyre szabható főmenü is (Home Screen). Néhány perc alatt egyszerű felépítésű menüket állíthatunk össze, kiválogatva a nekünk fontos alkalmazásokat. Ennek köszönhetően nem kell többé a gyártók által kitalál, bonyolult és rengeteg fölösleges dolgot tartalmazó menürendszerben bolyongani. Az LG szélesvásznú kijelzőiben pedig a számítógépek megmentőjét láttuk meg: a 21:9 képarányú megjelenítők nemcsak mozizáshoz ideálisak, hanem a a produktivitást is növelik azzal, hogy két teljes méretű ablak elfér egymás mellett. Ez a megoldás azonban a Windows jó öreg asztali felületén működik igazán jól, nem a Win 8 modern interfészén. A cég egybeépített gépet is kínál ilyen kijelzővel.

Eddig nem sikerült találkozni olyan géppel, ami igazán jól kihasználja a Windows 8 új képességeit. Az olcsóbb laptopok ugyanúgy vastagok és rondák, mint eddig, a széthajtható tablet-laptop hibridek pedig ijesztően nyekeregnek, egy ötéves gyerek darabokra tudná törni bármelyiket. A drágább megoldások közt még mindig a Lenovo Yoga tűnik a legjobbnak, ami most már Thinkpad-verzióban is kapható. Ennek 12,5 hüvelykes full hd kijelzője van, és tud egy ügyes trükköt; a billentyűzet behúzódik a keretébe, amikor kihajtjuk a kijelzőt, hogy a gombok ne álljanak ki és ne kopjanak el.

Jó oka lehet annak, hogy a Lenovo a csúcsra jutott a pc-gyártók rangsorában, mert másik legérdekesebb Windows-alapú terméket is náluk láttuk: ez a Flex 20 AIO számítógép. Ez egy húszhüvelykes érintőkijelzővel ellátott asztali számítógép, amelynél az „asztali” szó szerint értendő, mert a gép kijelzőjét hátrahajtva az egész család elkezdheti nyomkodni tíz ujj érintését tudja egymástól függetlenül kezelni, tehát akár öten is tudnak rajta képeket forgatni vagy nagyítani.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!

Rovatok