Index Vakbarát Hírportál

Menhely régi számítógépes játékoknak

2009. február 17., kedd 10:34 | aznap frissítve

A Portsmouthi Egyetem számítástechnika-történészei és kutatói olyan szoftverszimulátort, azaz emulátort fejlesztenek, ami fel fogja ismerni és el fogja indítani az összes, az 1970-es évektől napjainkig készített játékot.

A projekt vezetője David Anderson, aki sajtóközleményükben elmondja, hogy ha a hardveres és szoftveres változások miatt a régebbi játékok már nem játszhatóak, akkor a jövő generációi fontos kulturális értékeket veszítenek el. A munka folyamán egy hatalmas adatbázist hoznak létre, melybe a régi fájlformátumok és játékok kerülnek be. Dan Pinchbeck játékszakértő és -kutató szerint is roppant fontos egy ilyen nagyszabású információs tár létrehozása, mivel az egyébként is problematikus digitális archiválás területén a játékok mint a popkultúra részei különösképpen el vannak hanyagolva, pedig ezek igen fontos részei az emberiség kultúrtörténetének – írja az IT café..

A terv célja, hogy megteremtsék a világ első általános célú játékemulátorát. Ilyen szoftverek természetesen már jó ideje léteznek (például a MAME), ám ezek többnyire csak egyetlen játékplatformot emulálnak. Az általános játékemulátor fejlesztése csak kis része egy uniós kezdeményezésnek, a négymillió eurós KEEP (Keeping Emulation Environments Portable) nemzetközi projektnek, mely célként tűzte ki, hogy serkentse olyan módszerek kidolgozását, melyekkel meg lehet őrizni a jövőnek a digitális szövegeket, hang- és képanyagokat, multimédiás dokumentumokat, weboldalakat, adatbázisokat és videojátékokat.

A projekt egy már rég felismert problémára keres válaszokat: a digitális kor legnagyobb gondja az archiválás, mivel hiába tárolják el a felhasználók vagy az intézmények a fájlokat, ha az olvasásukhoz szükséges technológia egy-két évtized alatt eltűnik, elérhetetlenné válik. A legtöbb helyen ezért (például nálunk az Országos Széchényi Könyvtárban is) a fájlokat és a velük kompatibilis hardver-, illetve szoftverkörnyezetet együtt archiválják. Ám nagy gond lehet, hogy a megmentett régi számítógépek, konzolok egy idő után tönkremennek, pótlásuk ezek után gyakorlatilag lehetetlen.

Rovatok