Index Vakbarát Hírportál

Drága lesz a Windows 7?

2009. május 19., kedd 10:40 | aznap frissítve

A Dell egyik vezetője úgy véli, a Windows 7 beárazása a termék széles körű elterjedésének akadálya lesz.

„Ha van olyan körülmény, amely befolyásolhatja – lelassíthatja vagy akár meg is állíthatja – a Windows 7 befogadását, az nem más, minthogy az operációs rendszerek átlagos eladási ára általában magasabb, mint a Vista vagy az XP esetében volt” – nyilatkozta a Cnet hírportálnak adott telefonos interjújában Darrel Ward, a Dell üzleti számítógépekért felelős részlegnek egyik vezetője, célozva a Microsoft új operációs rendszerének különféle várható változataira. „Úgy vélem, nehéz gazdasági környezetben naivitás azt képzelni, hogy a termék átlagárát emelve továbbra is növekvő terjedési mutatókat fogunk látni. Ki merem jelenteni, hogy a boltok polcaira kerülő Windows-licencek drágábbak lesznek, mint a Vista esetében.”

Ward úgy véli, az üzleti piacon debütáló Windows 7 Professional a várakozások szerint drágább lesz, mint a Windows Vista Business, amelyet majd helyettesíteni fog. Éppen ezért, a marketingigazgató nem várja a korai „áttérők” táborába sem a kisvállalkozásokat, sem az általában költségérzékeny közszolgálati intézményeket – idézi a szakembert az IT café.

Ward ugyanakkor kiemelte, hogy a Windows 7 mögött álló vevőbázis a Vistához képest jelentősen nagyobb: „Amikor a Vista megérkezett, még nem éreztük a késztetést arra, hogy használjuk azokat a szolgáltatásokat, melyeket manapság élvezhetünk. Viszont most itt áll előttünk egy jól látható csoport, amelynek tagjai előre várják a Windows 7-et, és már meg is tervezték saját átmenetüket az új operációs rendszerre.” Mint az interjúból kiderült, a Dell üzleti ügyfeleinek több mint fele még mindig a Windows XP-vel dolgozik. Tekintettel arra, hogy rövidesen ezeknek a cégeknek is át kell térniük egy fejlettebb operációs rendszerre, a Dell mérnökei már előre felkészültek a várható rohamra. Mindazonáltal a vállalat támogatni fogja a Windows 7-be integrált XP módot termékeivel és konzultációs szolgáltatásaival egyaránt.

Rovatok