Index Vakbarát Hírportál

Már a hardvergyártók kezében a Windows 7

2009. augusztus 11., kedd 13:56

Rohamosan közeledik a Windows 7 premierjének napja, a hardverek gyártói és a szoftverfejlesztők már megkapták a végleges verziót, hogy tesztelni tudják vele a termékeiket.

A Microsoft Technet és MSDN fejlesztői programjainak tagja megkapták a Windows 7 RTM (release to manufacturing, vagyis a sokszorosításra szánt) verzióját. A hardvergyártók és szoftverfejlesztők most a rendszer megjelenéséig a saját termékeiket tesztelik az új operációs rendszerrel, hogy ne legyenek inkompatibilitási gondok, ne akadjon össze egy régi program vagy hardver az új Windowszal.

A program két verzióban hozzáférhető, a 64 bites 3 gigabájt, a 32 bites változat 2,3 giga. Az első beszámolók szerint a telepítés gyorsabb, mint az eddigi bétaverziókban volt. Nincs viszont benne a Microsoft nagy hangon beharangozott antivírus szoftvere ­ amit valójában nem is ígértek soha, de a pletykák szerint az operációs rendszer részének szánta a cég. A Dailytech forrása első benyomásként azt emelte még ki, hogy rengeteg meghajtóprogramot pakolt a Microsoft a csomagba.

A TweakTown teszterei rögtön neki is álltak lemérni, mennyivel gyorsabb az új operációs rendszer a sokat szidott Vistánál. A legelterjedtebb tesztprogramban, a 3D Markban látványosan megverte a Windows 7 az elődjét, de amikor a szintetikus mérőprogramok helyett a gyakorlatot, nagy hardverigényű játékok futtatásának sebességét mérték, ez a különbség minimálisra olvadt.

Szintén a Windows 7-tel kapcsolatos egy elég kínos hír a Sony háza tájáról: kiderült, hogy a cég laptopjai (a jó nevű Vaio sorozat) nem tudják majd kihasználni a Windows 7 XP-módját (ahol az operációs rendszer pontosan úgy viselkedik, mintha egy Windows XP lenne), mert az ehhez szükséges virtualizációs lehetőségek le vannak tiltva a hardverben. A japán cég közelebbről nem megnevezett biztonsági okokkal indokolta ezt a lépést.

Rovatok