Index Vakbarát Hírportál

Nem népszerűek a linuxos netbookok

2009. augusztus 18., kedd 10:16 | aznap frissítve

A számítógép- és szoftvergyártóknak az egyik legfontosabb gazdasági kérdés, hogy mi történik a kis tudású, ám roppant népszerű mobil eszközök, a netbookok piacán. Az OpenSource World konferencián Todd Finch, a Dell vezető termékmenedzsere beszélt a nyílt forrású programok és a netbookok viszonyáról.

Finch előadása megerősítette az elemzők véleményét, akik úgy vélik, a gyártók a válságban kifejezett érdeklődést tanúsítanak a Linux-alapú rendszerek iránt. A szakember elmondta, hogy a Dell keresi azokat a lehetőségeket, hogy miképpen kínálhatna új linuxos mobil eszközöket, úgynevezett smartbookokat. Nagy különbség a smartbookok és a netbookok között, hogy míg az utóbbiak főként az Intel Atom processzorára épülnek és a Microsoft Windowsát használják, addig az adottságaikban hasonló smartbookok (például a Qualcomm és a Freescale év végére tervezett ajánlatában) az ARM chipjeit használnák, az operációs rendszer viszont még kérdéses.

Finch kiállt a smartbookok mellett, és azzal érvelt, hogy az x86-os chipekkel szemben (mint például az Atom) az ARM eddig leginkább okostelefonokban megtalálható termékei kevesebbet fogyasztanak és hosszabb akkuidőt biztosítanak.

Finch szavait kommentálva Jay Chou, az IDC elemzője arra figyelmeztett, hogy ez egyrészt a Dell belépését jelezheti az okostelefonok piacára, másrészt pedig azt, hogy a netbookpiac differenciálódik. Óriási sikere lett a kisebb képességű, ám alapfunkciókra kiválóan használható mobil számítógépeknek, így a smartbook talán egy új, nagy jövő előtt álló termékké válhat. Ebben az esetben nagy esélye lehet annak, hogy a Dell is a Linux felé fordul. Ez ellen szól azonban a Windows uralkodó szerepe a netbookok között is, mely annak köszöhető, hogy a Microsoft a Windows név alatt nem egy szoftvert vagy szoftvercsomagot dob piacra, hanem valójában egy komplett gazdasági-technológiai környezetet, melyet a felhasználók már megszoktak, illetve számtalan olyan előnyt tudnak kínálni, amit a konkurensek nem.

Nehéz versenyezni a Microsofttal

Finch mindenesetre pozitívan nyilatkozott a Linuxról mint lehetséges választásról: a célba vett felhasználói réteg tagjai gyors elérést akarnak a webes alkalmazásokhoz, amiben a Linux jobb - a Dell netbookjainak már közel harmadát Linuxszal adják el (a linuxos netbookok aránya az elmúlt negyedévben világszerte öt százalékkal növekedett). A szakember ugyanakkor nem kerget álmokat, véleménye szerint a Windows népszerűségét megtörni nem lehetséges egyetlen nap alatt, hosszú ideig a Microsoft rendszere marad még a vezető.

Finch előadásában éles hangon válaszolt Kevin Turner néhány nappal korábbi kijelentéseire is, mivel a Microsoft-vezető azt állította, hogy a linuxos netbookokat tömegesen, a windowsos gépeknél négyszer-ötször magasabb számban viszik vissza a vásárlók. Finch ezt az arányt tagadta, ugyanakkor azt mondta, hogy a visszavitt gépekkel semmi gond nem volt, egyrészt ugyanolyan okok miatt vitték vissza, mint a windowsos gépeket. Mindössze annyi történt, hogy az olcsó (a linuxos Mini 10v például 299 dollár) számítógépet vásárlókat meglepte, hogy nem a megszokott Windows-felülettel találkoztak, ezért döntöttek a csere mellett.

Ilyen téren még vannak marketinges tennivalóink – ismerte el Finch, aki hozzátette még, hogy bár kedvezőbb technológia a Linux ezekre a gépekre, roppant nehéz felvenni a versenyt a Microsoft több évtizedes, kiforrott, tapasztalt és óriási anyagi háttérrel rendelkező marketinggépezetével.

Rovatok