Index Vakbarát Hírportál

Benézhetünk a Google Maps épületeibe

2009. október 5., hétfő 16:30

A Micello alapítói úgy vélik, hogy nagy méretű épületekben, komplexumokban is szükség van egy navigációs eszközre, ezért alkották meg a Google Mapsre épülő szoftverüket.

Szeptember végén, a DemoFall 09 kiállításon mutatták be fejlesztői azt a technológiát, mely a Google térképes szolgáltatásával összeépülve kiegészíti azt: a projekt célja, hogy olyan megoldást dolgozzanak ki, amely képes az épületek belsejét a Google Mapshez hasonlóan megjeleníteni, hogy a felhasználók ne csak az utcákon tudjanak tájékozódni, hanem a létesítményeken belül is.

A Micello cég mobil eszközökre szánt termékének fejlesztése már eljutott abba a fázisba, hogy működés közben is bemutathatták. A szakemberek elmondták, hogy a jelenlegi fő célcsoportok a hatalmas campusokon tájékozódni kívánó diákok, az üzletközpontokban kóvályogni nem akaró vásárlók, illetve a hasonlóan nagy épületekben eligazodni vágyó turisták.

A Micello szoftverével az adott épülethez megérkező felhasználó átkapcsol a szolgáltatásra, amely megjeleníti neki a hely részletes tervrajzát. A program a Google Mapshez hasonlóan egyéb információk megjelenítésére is alkalmas, és az útvonaltervezésben is segít. Jelenlegi formájában a technológia még nem tudja használója helyzetét is megjelölni, de a későbbiekben ezt is meg fogják oldani – nem a belső terekben nehezen fogható GPS segítségével, hanem egy, az adott helyen kiépített vezeték nélküli hálózat útján.

A vállalat jelenleg naponta tíz új helyet térképez fel, de ennek főleg anyagi korlátai vannak, és ha találnak támogatókat, befektetőket, akkor akár napi százzal is bővülhet az adatbázis. Ankit Agarwal, a Micello vezetője beszámolt arról, hogy jelenleg hatan dolgoznak összesen az induló vállalkozásnál: hárman a tervezéssel és fejlesztéssel, hárman pedig az adatgyűjtéssel és -feldolgozással foglalkoznak. A jövedelmezőséget egyelőre rövid távon a prémium szolgáltatásoktól (például egy üzlet jelezheti a térképen a nyitva tartását és akcióit) remélik.

Az ingyenes alapszolgáltatás hamarosan elérhető lesz az olyan népszerű mobil eszközökre, mint az iPhone, a BlackBerry, a Palm vagy az Android-alapú készülékek, és év végére körülbelül ötezer bevásárlóközpont, tízezer campus és négyszáz kongresszusi központ tervrajzát akarják kínálni.

Rovatok