Index Vakbarát Hírportál

Már majdnem jó a Microsoft böngészőválasztója

2009. november 10., kedd 16:45

Tovább finomítaná a már többször átdolgozott javaslatot az Opera és a Mozilla. Az uniós biztos még a mandátuma lejárta előtt szeretne dönteni. Az elképzelés jó, de néhány módosításra még szükség van – így vélekednek a Microsoft böngészőpiaci riválisai arról a megoldási javaslatról, melyet az amerikai szoftvervállalat október elején készített az Európai Bizottságnak. Az újabb változtatásokat kérő hivatalos észrevételeik benyújtására máig volt határidejük.

A Brüsszel és böngészőpiaci konkurensei számára egyaránt elfogadható megoldást megtalálni igyekvő Microsoft több javaslatot is tett a böngészőprobléma megoldására, a legutóbbit július végén. Eszerint azokon a Windowsokon, melyeken az Internet Explorer az alapértelmezett böngésző, biztosítani fogják a választás lehetőségét a felhasználók számára, mégpedig egy böngészőválasztó űrlappal, amelyen lehetőség lesz a felajánlott bármelyik riválist alapértelmezetté tenni. Az elképzelés szerint ez a program szoftverfrissítésként érkezik majd a Windows 7-et, a Windows Vistát és a Windows XP-t futtató számítógépekre.

Az EB által elfogadhatónak gondolt legutóbbi verzió szerint a böngészőválasztó lap indulásakor először egy tájékoztató ablakot dob majd fel, mely elmagyarázza, hogy egyáltalán mi is és miért fontos a böngésző. Leírja, hogy a piacon számos program létezik, és a következő képernyőn ezek közül választhatja majd ki a neki tetszőt a felhasználó. A választóképernyőn a gyártók neve szerint ábécésorrendben lesznek felsorolva majd a szoftverek, mindegyik egy logót, egy rövid leírást, egy telepítés, és egy további információ gombot kap. Ugyanitt olvashatnak a felhasználók arról, hogy lehetőségük van a felsorolt bármelyik böngészőt alapértelmezetté tenni vagy kikapcsolni – az Internet Explorer kikapcsolására közvetlen hivatkozás is mutat majd.

Az eljárást kezdeményező Opera a múlt héten azt közölte: általánosságban jónak tartják a Microsoft javaslatát, de néhány ponton további módosításokat kérnek. A norvég céget elsősorban az zavarja, hogy a választóképernyő magában az Internet Explorerben jelenik meg. „Az űrlapnak semlegesnek kell lennie. Ezért is kérjük azt, hogy az ne egy olyan IE-ablakban jelenjen meg, amelynek a sarkában ott az IE logója. Ha egy választásnál az egyik jelölt neve és logója külön szerepelne a szavazólap tetején, azt sem fogadnánk el” – magyarázta Hakon Wium Lie, az Opera műszaki igazgatója. A cég szerint a legjobb lenne egy külön alkalmazásban megjeleníteni a választóképernyőt, ha ez nem megoldható, legalább azt szeretnék, ha teljes képernyős módban futna az Explorer, mert így nem látszana az ablak tetején a neve és a logója. Az Operának még egy kifogása van: az, hogy a futtatható állományok letöltésekor az Explorer figyelmeztetést jelenít meg. Szerintük ebben az esetben ezt le kellene tiltani, mivel a felhasználókat eltántoríthatja a kiválasztott böngészőalternatíva telepítésétől.

A Microsoft konkurensei szűkös határidőt kaptak a javaslattal kapcsolatos megjegyzéseik beküldésére. Az Opera a levelét megírta, és valószínűleg – bár ezt hivatalosan nem erősítették meg – a Firefoxot fejlesztő Mozilla is. Utóbbi nem hivatalosan korábban azt kifogásolta, hogy az űrlapon a böngészők a gyártók neve szerint ábécésorrendben jelennek meg, ami a kisebb piaci részesedéssel rendelkező Apple Safarinak kedvez. A Mozilla szerint a böngészőket inkább véletlenszerű sorrendben kellene megjeleníteni. A nagyobb riválisok közül egyedül a Google nem árulta el, hogy kér-e további módosításokat.

Rovatok