Index Vakbarát Hírportál

Turul és csodaszarvas az új Halo-játékban

2009. december 14., hétfő 14:15

A hétvégén tartott Spike Video Game Awards gálán jelentették be az évtized egyik legsikeresebb videojáték-sorozatának, az xboxos Halonak a legújabb részét. Mivel a történet a harmadik részben lezárult, a Halo Reach című új epizód az előzményekről szól (és egyben ez lesz az utolsó Halo-rész, amit az eredeti játék fejlesztője, a Bungie stúdió készít).

A 2010 őszén megjelenő játék háttérsztorijáról egyelőre nem sokat tudni, viszont abban a kevésben érdekes magyar kapcsolatokat fedezhetünk fel. A címben is szereplő bolygó, a Reach, ahol az akció nagy része zajlik majd, a valóságban is létező Epsilon Eridani rendszerben kering. Azt viszont már a játék sztoriírói tették hozzá, hogy a bolygó két holdját Turulnak és Csodaszarvasnak hívják (különösebben utóbbi hangozhat igazán egzotikusan és földönkívülien angol nyelvterületen), a bolygó legnagyobb városai között pedig egy bizonyos Ezhtergom nevűt is kiemel a játék bejelentésekor fellőtt információs oldal.

Mivel a játék háttértörténete szerint a bolygón nem találtak értelmes életformákat az első emberi telepesek, a magyar kapcsolatra adható teóriák közül a vadabbat (a magyarul beszélő idegen lények adták a neveket a holdaknak, és azt vették át az emberek) elvethetjük. Marad a másik lehetőség, miszerint a Halo sci-fi világában a XXVI. századi emberiség számára a magyar a világnyelvek közé tartozik.

A játéknak egyébként nem ez az első magyar kapcsolata, az idén megjelent ODST alcímű kiegészítő beharangozó filmjét Magyarországon forgatták, magyar színészekkel, tisztán hallani benne, ahogy magyarul ordítozik a kiképző őrmester a leendő szuperkatonákkal.

Rovatok