Index Vakbarát Hírportál

A Modern Warfare 2 az év videojátéka

2010. január 13., szerda 22:11

Orosz terroristák, metálhősök vagy sárkányok? – tettük fel a kérdést az új év első napjaiban, és több mint ötezer Index-olvasó válaszolt, közösen kiválasztva a 2009-es év legjobb számítógépes és videojátékát.

Az első helyre nem meglepő módon az év legnagyobb példányszámban eladott játéka, a Modern Warfare 2 került, 1962 szavazattal - vagyis úgy tűnik, idén a legsikeresebb volt egyben a legjobb is (és egyben a legerősebb indulatokat is ez keltette, megint csak a kommentek alapján ítélve). Akár azért, mert sokan csak ezzel játszottak 2009-ben, akár azért, mert még friss volt az élmény, vagy mert minden platformra megjelent, így sok emberhez jutott el, esetleg mert mert a játék tényleg jó volt (és a maga műfaján belül tényleg a legjobb volt), a fölény roppant meggyőző volt.

És a sorozat nem áll meg: ha hihetünk a pletykáknak, idén késő ősszel a második világháborús környezetben indult, majd modern hadszínterekre váltott Call of Duty a hetedik résszel a vietnami háborúba visz el. Ezt a játékot viszont nem a Modern Warfare 2-t fejlesztő kaliforniai cég, az Infinity Ward írja, hanem a harmadik és ötödik részt készítő Treyarch csapata. Az eredeti fejlesztőcsapat állítólag egy online játékon dolgozik most, természetesen megmaradva a milliárd dolláros Call of Duty márkanév mögött.

Itt sárkányok vannak

Második helyen futott be a Dragon Age 1201 szavazattal, ami ahhoz képest, hogy az egyszemélyes, nem online szerepjáték mennyire rétegműfaj mondjuk egy Modern Warfare-szerű látványos lövöldözéshez képest, szinte hihetetlenül jó eredmény. Az eredményben valószínűleg nagy része van annak is, hogy teljesen magyarítva került itthon a boltokba (és a torrentoldalakra is), ami egy ilyen, lexikonnyi szöveget tartalmazó játéknál igencsak dicséretes a magyar kiadó részéről. És persze ebben a műfajban van is igazán értelme a magyarításnak, sokkal inkább mint például egy autóversenynél vagy focis játéknál, ahol a gól vagy a durrdefekt tök ugyanolyan minden nyelven.

A játék fejlesztőcsapata, a kanadai BioWare most éppen a nagyszabású sci-fi kaland, a Mass Effect 2 kiadására készül, a Dragon Age-hez csak kisebb, pár dollárért letölthető minikiegészítők jönnek, de már bejelentették a folytatást is (csak az alapjátékkal együtt fog futni), márciusi megjelenéssel, Awakening címmel.

Why so serious?

Kicsit több mint az olvasók tizede gondolta úgy, hogy a hat jelöltünkből egy sem felel meg neki, bár a kommentek tanúsága szerint ezek többsége azért nem talált magának megfelelőt, mert az első Civilization, vagy a Counter-Strike 1.6 óta nem követi az új játékokat. A legtöbben a Batman: Arkham Asylumot hiányolták a jelöltek között, ezért most meg is szavazzuk a sötét lovagnak a harmadik helyet.

A legutóbbi Batman-film óta borzasztóan felkapott témára egy korrekt külsőnézetes akció-kaland játékot húzott rá a brit Rocksteady Studios, olyan sztárok közreműködésével, mint Mark „Luke Skywalker” Hamill Joker szinkronhangjaként, vagy a sztoriíró Paul Dini, a Lost tévésorozat egyik forgatókönyvírója.

A dobogóról lemaradtak további sorrendje: Assassins Creed 2 (513 szavazat), Brütal Legend (339), Uncharted 2 (255) és végül a FIFA 10 (198), amiből több tanulságot is levonhatunk. Például azt, hogy mégsem feltétlenül egyenlő a sok eladott példány a sok elégedett játékossal, hiszen a FIFA 10 novemberben lenyomta a Modern Warfare 2-t a magyar eladási lista éléről, és azóta is ott trónol.

Vagy hogy a Playstation 3 tábora még mindig elég gyér Magyarországon, így lehetett bármilyen jó az Uncharted 2, ha csak a Sony gépére jelent meg, nem sok jóra számíthatott a szavazásunkon. Vagy akár azt, hogy a hasfalszaggató humor plusz heavy metal kombináció jobban bejön az Index olvasóinak, mint a világ videojátékosainak, akiket hidegen hagyott a zseniális Brütal Legend.

Rovatok