Index Vakbarát Hírportál

A Bing kiszoríthatja a Google-t az iPhone-ból

2010. január 20., szerda 16:16

Több hete tart már a tárgyalás az Apple és a Microsoft között, hogy a Bing átvegye az alapértelmezett keresőprogram, szerepét az iPhone-on, és később esetleg a Safari böngésző összes változatában.

Bár a két cég viszonya kívülről háborúsnak látszik, a Business Week értesülései szerint hajlandóak félretenni minden ellentétet, ha azzal jól kitolhatnak a közös ellenféllel, a Google-lel. Az Apple és a Google hagyományosan jó viszonyt ápol (annyira, hogy a Google vezérigazgatója, Eric Schmidt évekig ott ült az Apple igazgatótanácsában is), az iPhone-ban például a YouTube az egyetlen alapból támogatott videomegosztó, és a Google az alapértelmezett kereső. Hogy ezért mennyit fizetett a Google, és az iPhone-os keresések eredménylistái mellett a hirdetési felületek eladásán mennyit nyer, nem tudni, de a Microsoft hajlandó nagyobb jutalékot leadni ebből az Apple-nek a lap bennfentes forrásai szerint.

Ez persze csak az egyik ok, ami miatt a Microsoft jó eséllyel pályázhat arra, hogy kitúrja a Google-t az iPhone-bizniszből, a másik az, hogy az eddigi baráti viszony az Apple és a Google között az Android operációs rendszer és a Nexus One telefon megjelenése óta átalakult: most már közvetlen vetélytársak a mobilos piacon. A mobilos operációs rendszer, és a konkrét telefon mellett a mobilos hirdetésszervezésben is ütköznek az érdekeik, és az Apple a Google több alkalmazását kitiltotta már (vagy be sem engedte) a telefonból, mint a Latitude vagy a Voice, mert azzal saját magának állított volna konkurenciát.

Jelenleg a Binget csak úgy lehet használni az Apple telefonján, ha az ember letölti a megfelelő alkalmazást, vagy a böngészőben elnavigál a bing.com címre. A Google-nek ellenben saját beépített keresőmezője van. Ha az üzlet összejön, egy operációsrendszer-frissítés lecserélheti ezt egy Bing-keresőmezőre.

Az Apple és a Microsoft összeborulása nem lenne példa nélküli, bármennyire is ősellenségnek tűnnek, ha egy üzletből mindketten hasznot remélnek, minden további nélkül hajlandók szövetséget kötni. Ezért létezhet az Office programcsomag Macen, és tulajdonképpen ezért létezhet ma az Apple is, amit 1997-ben többek között a Microsoft 150 millió dolláros befektetése mentett meg a csődtől.

Rovatok