Index Vakbarát Hírportál

Gyereksírás-fordító szoftver iPhone-ra

2010. január 22., péntek 12:20

Egy spanyol cég olyan szoftvert fejlesztett, ami a csecsemő sírását elemezve megmondja, hogy mi a baja a kicsinek. A tudományos alapok ellenére kétséges, hogy mennyire működik megbízhatóan a program.

A Biloop Technologic nevű cég tíz dollárért árulja iPhone-os alkalmazását, a Cry Translatort. A programmal egy csecsemő sírását lehet lefordítani: a szoftver tíz másodpercig figyeli a sírást, majd a kijelzőn felvillant egyet a következő öt ikon közül: éhség, álmosság, nyűgösség, stressz, unalom.

Első hallásra hatalmas pénzlenyúlásnak tűnhet az alkalmazás, de nagyon is valósak azok a tudományos alapok, amikre a cég hivatkozik a termék ismertetőjében. Azt például már egy 2005-ös tanulmány megállapította, hogy a kisbaba sírásának hangmagassága és frekvenciája más, ha egészségügyi problémája van a gyereknek – még sikerült is nagyjából meghatározni ezt a hangot.

Ezen kívül az utóbbi években több kutatás kimutatta, hogy az újszülöttek sírása magán viseli a nyelv egyes jellemzőit. A francia csecsemők például emelkedő hangmagassággal sírnak, míg a német babasírásokban inkább csökkenő hangmagasság figyelhető meg – ez arra utal, hogy a gyerekek már az anyaméhben elkezdik elsajátítani a nyelvet.

„A kisbabák azért sírnak, mert így kommunikálnak” – magyarázta a LiveScience-nek Jamie A. Freishtat gyerekorvos, az Amerikai Gyerekgyógyászati Akadémia szóvivője. „Több szülőt ismerek, akik sírás alapján megmondják, hogy a gyerekük bepisilt vagy fáj valamije. A fájdalomra például magasabb hangú sírással reagálnak a gyerekek.” Freishtat ugyanakkor nem tartja megbízhatónak az iPhone-os alkalmazást. „A csecsemők hangja eltérő, akárcsak a felnőtteké. Nem vagyok biztos benne, hogy akár tíz éhes gyerek sírása ugyanúgy hangzik” – fogalmazott a szakember.

A Cry Translator honlapja elismeri, hogy nincs két egyforma gyereksírás, de a fejlesztők azt állítják, hogy a szoftver olyan általános mintázatokat figyel, amik viszont minden gyereksírásban felismerhetők. Ennek ellenére azok az iPhone-júzerek, akik megvették a programot, inkább negatív, mint pozitív tapasztalatokról számolnak be.

Rovatok