Index Vakbarát Hírportál

Viktoriánus ókor

2010. február 7., vasárnap 08:29

A Second Life keltette divathullám alábbhagyott már, a virtuális tér azonban változatlanul működik és vonzó. Egy angol egyetem ókori történelem szakos hallgatói például a nemrég épített virtuális Pompeii Udvaron pallérozhatják klasszikus műveltségüket.

A 3D-s virtuális épület kétszeres szimuláció: mivel az eredetinek az 1854-ben épült és 1936-ban leégett dél-londoni Kristálypalota (Crystal Palace) adott otthont, a Bristol Egyetem Klasszikus és Ókori Történelem Tanszékének kutatói egy viktoriánus utánzat utánzatát kivitelezték.

A vasból és üvegből készült gigantikus épület jól szemléltette az ipari forradalom technikáját és Viktória királynő uralkodásának korai éveit. A mintegy 92 ezer négyzetméternyi hajdani térben képzőművészeti udvarokat alakítottak ki, így rekonstruálva az ősi Egyiptomtól a reneszánszig letűnt korok építészetét, festészetét, szobrászatát. Ezek egyike volt a város romjai között talált freskókkal és szobrokkal díszített Pompeii Udvar, egy római ház életnagyságú utánzata.

Az Udvar virtuális modelljét Shelley Hales és Nic Earle hozták létre: az eredeti falfestmények digitalizált változatát, valamint útmutatókon és korabeli (XIX. századi) sajtóbeszámolókon alapuló archívumot is készítettek. A látogatók avatárokat használva tekinthetik meg az épületet, de ha akarják, idegenvezetős sétán is részt vehetnek. Találkozhatnak más érdeklődőkkel, tanulhatnak, előadásokat hallgathatnak, sőt interakcióba léphetnek a viktoriánus London és az ókori Pompeii virtuális lakóival is.

Hales elmondása szerint a modell segítségével könnyebb megérteni és összehasonlítani a viktoriánus idők építészeti irányelveit és a digitális építészetet, a XIX. századi grandiózus Pompeii látogatókra gyakorolt hatását és a virtuális más közösségi funkcióit.

Rovatok