Index Vakbarát Hírportál

90 millió eladott példánynál tart a Windows 7

2010. március 5., péntek 11:49

Minden idők leggyorsabban fogyó operációs rendszere a Windows 7. A Microsoft szerint a 2010-es év a cég történetének legerősebbje lesz, és rettenetes pénzeket pumpálnak kutatás-fejlesztésbe.

A Microsoft pénzügyi vezetője, Peter Klein a Morgan Stanley Technology, Media, and Telecom konferencián jelentette be, hogy a Windows 7 eladási számlálója átlépte a 90 milliót, így jelenleg nemcsak a cég, de az operációs rendszerek történetében is a leggyorsabban fogyó terméknek számít (vagyis a megjelenéstől számítva ennyi idő alatt semmiből nem fogyott még több).

A sikert elsősorban annak tulajdonítják, hogy a Windows XP-ről végre elkezdtek tömegesen átállni a felhasználók az új rendszerre, amit a maga idején a Windows Vistának nem sikerült elérnie. Hasonló jelenség figyelhető meg a céges felhasználóknál is, ahol a Vista még annyira sem volt sikeres, mint az otthoni júzereknél.

Klein a Microsoft 2010-es felhozatalát a cég történetének legerősebb termékvonalaként mutatta be. A legfontosabb megjelenések a Windows Phones 7 mobilos operációs rendszer, az Office 2010 irodai programcsomag és a Natal, az Xbox játékkonzol mozgásérzékelős kiegészítője lesznek. Megemlítette még a cég sikerei között a Binget, ami lassan, de biztosan növeli részesedését a keresők piacán (igaz, attól még nagyon messze van, hogy a Goolge-t megközelítse), és az Xbox Live-ot, ami már le is nyomta a nagy rivális, és néhány éve még verhetetlennek tűnő Sony hasonló rendszerét, a Playstation Networköt (23 millió felhasználó 20 ellenében).

Ezzel szinte egy időben a hannoveri Cebit kiállításon a cég egy másik felsővezetője, Kevin Turner tartott előadást. Ő azt mondta, a Microsoft sosem látott energiát és pénzt fordít idén a kutatás-fejlesztésre, konkrétan 9,5 milliárd dollárt. A cél az, hogy egyszer és mindenkorra elvegyék az Apple-től és a Google-től az innováció területén a vezető szerepet. Az összeg legnagyobb részét várhatóan a cloud computing területén fogja elkölteni a cég.

Rovatok