Index Vakbarát Hírportál

Kistestvért kapott Google Reader

2010. március 12., péntek 11:14 | aznap frissítve

Új szolgáltatást indított csütörtökön a Google, amely leginkább a Reader kiegészítésének tekinthető - az új, egyszerű felületen a megadott kategóriák, ismerőseink ajánlásai és saját tevékenységünk alapján kaphatunk olyan híreket, amik érdekelhetnek minket.

Garrett Wu, a Google Reader fejlesztőcsapatának tagja csütörtökön egy blogbejegyzésben jelentette be az új szolgáltatás elindítását, amely a fejlesztők szándéka szerint leegyszerűsítheti a Readerben megadott hírcsatornák olvasását és új tartalmakat nyújthat személyes érdeklődésünk alapján. A Google Playnek elnevezett kiegészítő alkalmazás használatához nem kell telepíteni vagy beállítani semmit, sőt még felhasználói fiók sem feltétlenül szükséges hozzá, bár ez korlátozza a használatát.

A Google ezúttal óvatosabb volt, mint a Buzz esetében, bár itt értelemszerűen jóval kisebb projektről van szó. A Play egyelőre csak a Google Labs alkalmazásai között, azaz a kísérleti projekteknél szerepel, itt regisztráció nélkül is kipróbálhatja bárki. A Google bejelentkezési oldalon és a Readerben is felajánlott linkre kattintva egy fekete hátterű felületet kapunk, alul egy sor kis képpel. Az ajánlott híreket és bejegyzéseket ugyanis a Play grafikus formában jeleníti meg, az egyszerűség jegyében, amelyek között úgy böngészhetünk, mint akármelyik képnéző programban.

Képes krónika

Ha a képek közül kiválasztunk egyet, a képernyőn megjelenik a szöveg és az illusztrációk, a Play az alapbeállítások szerint azonban valamilyen oknál fogva – a Google szerint azért, mert "a legjobb online cuccok vizuálisak" – a szöveget és a képeket automatikusan kinagyítja, hogy kitöltsék a képernyőt, a videók lejátszását pedig egyből elindítja.

Ez érdekes döntés volt a fejlesztőcsapattól, mivel a legtöbb hírhez és blogbejegyzéshez csak kis méretű képeket csatolnak szerzőik, ezért a faltól falig kihúzott illusztrációk egy normál méretű monitoron is természetesen butítva jelennek meg, ami inkább ront a vizuális élményen, nem is beszélve az egysoros kis hírek óriásira nagyított szövegéről.

A videók automatikus lejátszását sem biztos, hogy mindenki kedvelni fogja, ha például munkahelyen, könyvtárban vagy egyéb csendesebb helyen akarná a Play ajánlatait böngészni. Ezen segíthet, hogy lehetőségünk van ebből a – "magic" fantázianevű – megjelenítésből normál módba váltani, ahol minden rendezetten jelenik meg, a képek eredeti méretben, a videók lejátszásra várva.

Ha be vagyunk jelentkezve, az egyes hírekhez kapunk néhány webkettes opciót is. A nekünk tetsző híreket megoszthatjuk, csillagozhatjuk és akár "lájkolhatjuk" is. A Google viszont szokásához híven a Playt összekötötte más szolgáltatásaival is, így ha a fenti opciók közül bármelyiket kiválasztjuk, az nemcsak a Readerben jelenik meg azonnal, de automatikusan bejegyzést generál a Buzzban is. Ez nem feltétlenül a legjobb húzás, miután a közösségi szolgáltatás éppen azért váltott ki nagy felháborodást, mert hajlamos volt a megkérdezésünk nélkül megosztani tevékenységünket.

Használható, szórakoztató, felejthető

Mivel az egész szolgáltatás a végletekig leegyszerűsítés elve alapján született, a beállítási lehetőségeket nem vitték túlzásba: lehetőségünk van a már említett nézetváltásra, az alsó csík eltüntetésére és az automatikus vetítés elindítására, valamint testre szabhatjuk a megjelenő híreket. Kiválaszthatunk minket érdeklő kategóriákat és megtekinthetjük azokat a bejegyzéseket, amelyeket korábban megjelöltünk.

Érdekes viszont, hogy bár Garrett Wu a beharangozóban az állítja, a Play a Reader-felhasználóknak a hírcsatornák újfajta böngészését teszi lehetővé, a saját feedek elemeit az első testreszabás után már nem sikerült visszaimádkoznom: saját magától semmilyen ehhez hasonló opciót nem kínál fel. Az egyetlen megoldás erre az, ha a Readerből elérhető "View in Google Play" opciót választjuk ki és így térünk vissza az alkalmazásba.

A megjelenítendő találatokat a Play automatikusan testre szabja, nem csak a megadott kategóriák, de saját és ismerőseink korábbi Reader-beli tevékenysége alapján is, ugyanazon az elven, amely alapján a Reader ajánlatait kapjuk. Emiatt a Play tényleg szórakoztató és hasznos lehet, de nem váltja ki a szabad böngészést a weben. Nevéhez híven a Reader leegyszerűsített, játékhoz hasonló verziójának tekinthető. Valóban olyan híreket kínál fel, amelyek érdekelhetnek minket, de semmilyen szinten nem pótolja az átlátható felhasználói felületet és a lehetőségeket, amelyeket a hírolvasó nyújt.

A Google nem is a Reader lecserélésére szánja a Playt, Wu így ír erről a hivatalos blogban: "Mindkét alkalmazás arra jó, hogy híreket találjunk és fogyasszunk a neten. A Playt úgy terveztük, hogy szórakoztató és egyszerű legyen, míg a Reader a hírcsatornák megszervezésére, a tevékenységünk dokumentálására és még rengeteg minden másra." A Playjel tehát valóban el lehet játszani, de jelen formájában másra nem nagyon jó.

Rovatok