Index Vakbarát Hírportál

Jön a Linux táblagépekre

2010. június 11., péntek 16:46

A Canonical elkészíti a legnépszerűbb Linux-disztribúció, az Ubuntu táblagépekre szabott változatát. Ez a kiadás az asztali verzió könnyített, érintésvezérlésre kihegyezett mutációja lesz, az első ubuntus tabletek a jövő év első negyedévének végén kerülhetnek majd piacra.

Chris Kenyon, a Canonical OEM-üzletágának vezetője elmondta: a jelenleg legfrissebb Ubuntu, a 10.04 szerver-, asztali és netbookkiadásban érhető el, de a cégnek szélesebb körűek az ambíciói. Az érintésvezérlés és az eltérő képernyőméretek miatt a táblagépek alapvetően különböznek a PC-ktől. A fejlesztés fő csapásiránya ezért egy olyan egyszerű felhasználói felület kialakítása, amelyen a leggyakrabban használt alkalmazások gyorsan elérhetők; ezen túl a kijelzőn megjelenő billentyűzet és a multitouch-kompatibilitás kap kiemelt figyelmet.

„Ezeknek az eszközöknek a világa most rendkívül izgalmas terület, és mi nagyon optimisták vagyunk. Megemelem a kalapom az iPad fejlesztői előtt" – mondta Kenyon.

A hardvergyártókkal (többek között az ARM-architektúrájú processzorokat fejlesztő Freescale-lel, a Texas Instrumentsszel és a Marvell-lel) is együttműködnek, hogy a rendszer gyorsabban és hosszú akkumulátoros üzemidőt garantálva működhessen ezeken az eszközökön.

A táblagépekre szánt verzió az Ubuntu következő kiadására, a jelenleg fejlesztés alatt lévő, Maverick Meerkat kódnevű 10.10-re épül. A tervek között szerepel az is, hogy a tabletes változatot összeolvasztják a netbookos verzióval Ubuntu Light néven. Ilyen nevet viselő kiadás ma is létezik, egy a Windows mellé telepíthető, gyorsan induló másodlagos rendszert takar.

A Canonicalnak már most is van online áruháza, az Ubuntu One Music Store, amelyben zenét lehet vásárolni. Arról, hogy tervezik-e ezt az Apple App Store mintájára kibővíteni a táblagépes kiadáshoz, Kenyan nem beszélt.

Rovatok