Index Vakbarát Hírportál

Az internet a világ legnagyobb videojátékboltja

2010. szeptember 27., hétfő 09:10

A 2010 első félévét összegző amerikai felmérés szerint az online boltokban, fizetős letöltésként már több pécés játékot adtak el, mint a hagyományos játékboltokban, dobozban, lemezen.

Ezzel az amerikai  videojáték-ipar is elérte azt a pontot, amit a zeneipar 2008-ban, amikor az iTunes lett a legnagyobb forgalmú zenebolt a világon.

Az NPD piackutató adatai alapján az idei év első hat hónapjában 11,2 millió játékot töltöttek le az online boltokból, és 8,2 milliót adtak el a hagyományos boltokban (pénzben kifejezett forgalomban még utóbbiak vezetnek, mivel a letöltések általában olcsóbbak).

A legnépszerűbb online bolt a 25 millió regisztrált felhasználóval működő Steam, amit a Half-Life és Counter-Strike játékokkal hírnevet szerzett Valve játékfejlesztő stúdió tart fenn. A második a Direct2Drive, ahol szintén sok kiadó rengeteg játéka érhető el, a harmadik EA.com viszont kizárólag az Electronic Arts játékaival foglalkozik. A negyedik és ötödik helyen a worldofwarcraft.com és a blizzard.com áll, ami szinte kizárólag a World of Warcraft és a Starcraft 2 digitális eladásaival ért fel a toplistára.

A dobozos pécés játékok eladásai évek óta hanyatlást mutatnak, és a szakértők szerint a túlélésük egyértelmű útja az internetre költözés.

Rovatok