Index Vakbarát Hírportál

Elkészült a videós Photoshop

2010. október 12., kedd 12:22

A számítógépes grafikai ipar egyik legnagyobb seregszemléjén, a decemberi Siggraph Asia kiállításon, Szüulban mutatják be először élesben a német Max Planck Institut Informatik kutatóintézet programozóinak új fejlesztését, ami olyasmi lehet a videók számára, mint a Photoshop a képeknek, vagy az Auto-Tune a zenének.

Az eddig kiadott előzetesek szerint a MovieReshape első látásra egészen hihetetlen dolgokat produkál: egy videón képes utólag a szereplők testalkatát manipulálni, több izmot, nagyobb melleket varázsolni rájuk, anélkül, hogy egyesével kellene a filmkockákat retusálgatni.

A program először analizálja a videót, és felismeri rajta az emberalakokat. Ezután, mintha csak egy számítógépes játék karaktergeneráló programjában lennénk, csúszkákkal állítható a szereplők magassága, testsúlya, mell-, derék-, és csípőbősége, a láb hossza, és a testfelépítés az egészen véznától a szuperizmosig.

A technológia alapja egy adatbázis, amit 120, különféle testalkatú nő és férfi testének és mozgásának 3d-s beszkennelésével építettek fel a német programozók. A program megkeresi a videón láthatókhoz leginkább hasonlító alakokat az adatbázisában, majd egyszerűen lecseréli egy másikra, a kapott paramétereknek megfelelően - és ehhez igazítja aztán az animációt, vagyis a karakterek mozgását is (a szoftver dokumentációja itt olvasható el pdf-ben, angolul).

A technológiának persze megvannak a maga korlátai, például egyelőre csak homogén háttér előtt működik, de így is nagyon hasznos lehet majd filmesek számára. Maguk a fejlesztők elsősorban reklámfilmeseknek ajánlják. A szoftver még hónapokra van attól, hogy stabilan működő, kereskedelmi forgalomba bocsátható verziót adjanak ki belőle.

A további fejlesztések közül az egyik vezető programozó, Christian Theobalt azt emelte ki, hogy a következő verzió már képes lesz manipulálni a videón látható személyek életkorát is. Így néhány kattintással kiváltható lesz például az a rettenetes mennyiségű munka, amivel egy sereg sminkes és grafikus alakította át Brad Pittet a szerepe szerinti különböző életkorú férfivá a Benjamin Button különös életében.

Rovatok