Index Vakbarát Hírportál

Csődbe ment a legnagyobb flashmemória-gyártó

2009. március 3., kedd 16:31

Hétvégén csődvédelembe menekült a Spansion, a világ legnagyobb, kizárólag flashmemória-gyártással foglalkozó vállalata, miután az év elején nem tudta kifizetni esedékes hiteltörlesztését. A cég a német Qimonda AG után a második memóriagyártó, ami a gazdasági válság hatására fizetésképtelenné vált.

A Spansion tavaly októberig 2,4 milliárd dollár adósságot halmozott fel. A vállalat januárban bejelentette, hogy vevőt vagy partnert keres működésének további biztosításához. Az érdeklődők között akkoriban felmerült a Toshiba és a Micron neve is. A most bejelentett fejlemények előfutára volt, hogy a hónap végén a japán leányvállalat csődöt jelentett – írja az ITcafé.

Múlt héten a cég 3000 fős, a teljes dolgozói állomány 35 százalékát érintő leépítésbe kezdett, amitől éves szinten 225 millió dolláros megtakarítást remél. Az elbocsátásról az Egyesült Államokban sokat cikkezett a sajtó, mivel a dolgozókat egyik napról a másikra, végkielégítés nélkül tették lapátra, miközben a vezetők fizetését megemelték, és az újonnan kinevezett vezérigazgatónak, John Kispertnek 1,8 millió dollár bónuszt ígértek – ezt akkor kapja kézhez, ha sikerül túladnia a cégen.

A Spansion 1993-ban jött létre az AMD és a Fujitsu vegyesvállalataként, és hosszú időn keresztül az anyavállalatok divíziójaként működött. A cég úgnyevezett NOR flashchipeket gyárt, melyeket elsősorban programok tárolására és főként mobiltelefonokban használnak. Ez a chiptípus egyre inkább háttérbe szorul a NAND lapkákkal szemben, melyeken adatokat szokás tárolni olyan hordozható eszközökben, mint a zenelejátszók, pendrive-ok vagy a digitális kamerákhoz készített memóriakártyák.

Az üzletágat 2005-ben önállósították, ám az a tőzsdei bevezetése óta nem termelt nyereséget. A legutóbbi auditált negyedévét, a tavalyi harmadik trimesztert a Spansion 630 millió dollár árbevétellel és 118,7 millió dollár nettó mínusszal zárta. A vállalat november végén arra figyelmeztetett, hogy az utolsó negyedévben ennél 20 százalékkal gyengébb forgalmat vár. A Spansion részvényárfolyama tavaly májusban volt az éves csúcsponton, 3,7 dolláron, azóta 99 százalékot zuhant, és jelenleg 5 centen áll.

Rovatok