Index Vakbarát Hírportál

Visszavonta az IBM a hétmilliárd dolláros ajánlatot a Sunra

2009. április 6., hétfő 12:25 | aznap frissítve

Nem jött össze az év felvásárlása a techvilágban. A Sun továbbra is vevőt keres, de az ár sokat csökkenhet.

Az IBM néhány hete tett hétmilliárd dolláros felvásárlási ajánlatot a Sun Microsystemsre, az év legjelentősebb cégösszeolvadását kilátásba helyezve a techvilágban. A szerverpiacon és szoftverekben egyaránt erős Sun (övék többek között a Solaris operációs rendszer, a Java programnyelv, és a MySQL adatbázis-kezelő rendszer) a gazdasági válsággal párhuzamosan kezdett mélyrepülésbe, mivel nagyon erősen támaszkodott a pénzügyi szektornak szánt szolgáltatásokra. Az elsőként a bankok között pusztító pénzügyi válság kiszolgáltatott helyzetbe kényszerítette a Sunt, ami a tavalyi utolsó pénzügyi negyedévbe 209 millió dolláros veszteséget könyvelhetett el. Nagyjából ekkor kezdtek el a cég tulajdonosai befektető, illetve vevő után nézni.

Az IBM március közepén tett hétmilliárdos ajánlata jelentősen felülértékelte a céget a részvényárfolyamához képest, és az összeolvadással a csúcskategóriás Unix-szerverek piacának 65, és a teljes szerverpiac 42 százalékát uraló cég jött volna létre, bizonyos területeken (például a nagyvállalati, szalagos alapú háttértárak) száz százalék körüli részesedéssel.

Az IBM egy száz ügyvédből álló csapatot állított rá az üzletre, a Sun részvényei pedig szárnyalásba kezdtek a tárgyalások hírére, a felvásárlás azonban még azelőtt kútba esett, hogy a konkurensek elővették volna az ilyenkor szokásos monopóliumvádakat. A pontos okokról egyik fél sem nyilatkozik, a New York Times értesülése szerint az egyik, sok vitát kiváltott téma az átvett alkalmazottak fizetése volt, amit az IBM oldaláról túl magasnak tartottak.

A Sun új vevője (a hétmilliárdnál akár jelentősen alacsonyabb áron) a pletykák szerint a hálózati eszközöket gyártó Cisco lehet, esetleg a szerverek és pécék piacán egyaránt erős Hewlett-Packard.

Rovatok