Index Vakbarát Hírportál

Az Oracle 7,4 milliárdért vásárolja fel a Sunt

2009. április 20., hétfő 14:35 | aznap frissítve

Az IBM hétmilliárdot ajánlott, de nem tudta tető alá hozni a Sun felvásárlását. Az Oracle most rátett még 400 milliót az árra, és össze is jött az év techbiznisze.

Két héttel azután, hogy kútba esett az IBM felvásárlási kísérlete, az adatbázis-kezelő szoftverek királya, az Oracle jelentette be, hogy egy 7,4 milliárdos üzlet keretében bekebelezi a Szilícium-völgy egyik legendás cégét, a Sunt. A Sun a gazdasági válsággal párhuzamosan kezdett mélyrepülésbe, mert nagyon erősen támaszkodott a pénzügyi szektornak szánt alkalmazásokra, amelyekre nagyon erősen csökkent a kereslet az elmúlt fél évben.

Az Oracle célja a felvásárlással főként a Java programnyelv, a Solaris operációs rendszer (az adatbázisrendszerek többsége erre a platformra épül) és a MySQL adatbázis-kezelő rendszer megszerzése volt. A Javát a világ legfontosabb szoftverének nevezte az Oracle közleménye, amiben a felvásárlást bejelentették, és ezen a nyelven alapul az Oracle egyik vezető terméke, a Fusion Middleware cégirányítási-pénzügyi rendszer.

Az üzlet 9,5 dollárra értékeli a Sun részvényeit, ezzel az Oracle 42 százalékkal fizet többet a cégért, mint az a napi tőzsdei adatok szerint ér. Az Oracle becslései szerint a felvásárlás az első évben 1,5, a másodikban pedig 2 milliárd dollárral növelheti a cég profitját. Az IBM hétmilliárdig ment el az alkudozás során a cégre, aztán visszalépett az üzlettől.

Az üzlet előreláthatólag valamikor a nyáron fog lezárulni, ha áldását adta rá az összes versenyhivatal. Az összeolvadással a világ egyik legerősebb technológiai cége jön létre, ami elsősorban a nagy céges üzletfelekre koncentrál. Az Oracle az adatbázis-kezelés és a nagyvállalati menedzsment-szoftverek mellett a szerverpiacon és a szoftverfejlesztés területén is a világelsők közé lép elő.

Rovatok