Index Vakbarát Hírportál

Meglepően jó negyedévet zárt a Samsung

2009. július 27., hétfő 09:10

Masszív nyereségről számolt be a dél-koreai óriásvállalat a ma közzétett pénzügyi jelentésében.

A cég idei második negyedévében a kiemelkedő eredmény az lcd-tévék és a mobiltelefonok sikeres értékesítése mellett a Mobile WiMax hálózati termékeknek köszönhető. A nettó nyereség – az exportot eredményességét növelte a koreai von gyengülése is – 5 százalékkal emelkedett az előző év hasonló időszakához képest, és elérte a 2,25 billió vont (körülbelül 1,8 milliárd dollár), ami a 2006 negyedik negyedéve óta (2,37 billió von) a legjobb eredmény. A vállalatcsoport konszolidált árbevétele az egy évvel korábbi 29,1 billió von után most 32,5 billió vonra emelkedett.

Az eredmények jól mutatják, hogy a Samsung két legfontosabb üzletága, a félvezetőgyártás és az lcd-gyártás két nehéz negyedév után újra nyereségessé váltak a válság ellenére is. A bejelentést kommentálva Yeongduk Cho, az lcd-üzletág vezetője annak a reményének adott hangot, hogy az lcd-k piaca a harmadik negyedévben még tovább fog bővülni, mivel Kína egyre nagyobb számban igényli termékeiket, és nem látszik annak jele, hogy ez az igény csökkenne vagy megszűnne. Sőt, annyi megrendelésük van, hogy egyelőre nyersanyagbeszerzési gondok miatt nem is tudják mindet kiszolgálni.

A bevételnövekedést az is elősegítette, hogy mind az lcd-k, mind a memóriák ára felfelé kúszik, valamint hogy a DDR3 DRAM chipek, valamint a NAND flashmemóriák ára is tovább nőtt a megnövekedett igények miatt.

A telefonok eladásában is remekeltek, az 52,3 millió eladott készülék 14 százalékos növekedést jelez az egy évvel korábbihoz képest, és várakozásaik szerint az egész gazdasági évben 200 millió darabot fognak értékesíteni, melyek többsége az Egyesült Államokban és Európában kerül a vevőkhöz.

Rovatok