Index Vakbarát Hírportál

717 milliót bukott a Google

2009. július 28., kedd 14:55 | aznap frissítve

A Google óriási veszteséggel adott túl AOL-részvényein: 2005-ben egymilliárd dollárért vette meg a vállalat részvényeinek 5 százalékát, most 238 milliót kapott érte.

A vevő Time Warner hétfőn jelentette be, hogy egy július 8-án aláírt dokumentum értelmében 238 millió dollárért hozzájutott a Google AOL-részvényeihez, azaz a vállalat részvényeinek 5 százalékához – írja a Reuters. Az üzlet azért volt fontos a Time Warnernek, mert év végéig külön cégbe szervezi leányvállalatát, az AOL-t, teljesen leválasztja magáról – így egy nyolc évig tartó, problémás egyesülési kísérlet ér majd véget. A Time Warner tervei szerint az AOL főleg az online hirdetési piacon próbál majd érvényesülni. Az AOL részvényesei nagy valószínűséggel a Time Warner jelenlegi részvényesei lesznek.

Az üzlet azt sugallja, hogy az AOL 5,7 milliárd dollárt ér, ami a Brigantine Advisors elemzőcég munkatársa, Colin Gillis szerint nagyjából a padló, ennél lejjebb nem nagyon fognak menni a részvény árai. Egyébként az árfolyam éppen azért ilyen alacsony, mert a cég kiszervezés előtt áll. A cég 2009 utolsó kilenc hónapjában 90 millió dollár átszervezési költséggel számol. Az első negyedévben már 58,3 milliót el is különített ilyen célra, ezt a pénzt többnyire elbocsátásokkal és üzembezárásokkal takarította meg.

A Google még 2005 decemberében, egy, a két vállalat között kötött ötéves hirdetési szerződés keretében, egymilliárd dollárért jutott hozzá az AOL részvényeinek 5 százalékához. A Google tehát 717 milliót bukott az üzleten, ezt azonban a részvényei alig érezték meg: 1,92 dolláros mínusszal, 444,8 dolláron zárt a Nasdaq-n. A Time Warner részvényei gyakorlatilag semmit nem változtak, 2 centtel emelkedtek, 27,6 dollárra, ami azt jelzi, hogy nem érte meglepetésként a piacot a részvényeladás.

Rovatok