Index Vakbarát Hírportál

Belendült a grafikus processzorok piaca

2009. július 28., kedd 16:40 | aznap frissítve

A második negyedév rendkívül erős növekedést hozott a grafikus processzorok piacán. Az AMD és az Intel növelte a részesedését az Nvidia és a kisebb gyártók kárára.

Váratlanul erős volt a második negyedév a grafikus processzorok piacán – jelentette hétfőn a Jon Peddie Research. A piackutató a megszokott szezonális trendet meghazudtoló, 31,3 százalékos szekvenciális növekedést regisztrált: az első negyedév 74,9 milliója után a másodikban 98,3 millió GPU fogyott világszerte.

Pedig ez az időszak hagyományosan gyenge, az első negyedévről a másodikra történő változás jellemzően enyhe visszaesés vagy marginális növekedés. A piackutató szerint a mostani szokatlan bővülés azzal magyarázható, hogy a kereskedelmi csatorna a viszonylag sovány első félév után rendkívül erős pc-keresletre számít az iskolakezdés idején, és már jó előre megkezdte a készletek betárazását. „Úgy tűnik, az idén az előkészület korán elkezdődött” – írja a cég közleménye.

A második negyedévben a grafikus csipek piacán az AMD és az Intel tudta növelni a részesedését, az előbbi 17,1 százalékról 18,4 százalékra, az utóbbi 49,7 százalékról 51,2 százalékra. E két gyártó az Nvidiától és a kisebb szereplőktől lopott piacrészt. Az Nvidia részesedése 31,1 százalékról 29,2 százalékra mérséklődött. A futottak még kategóriában versenyző három szereplő (a Matrox, a SiS és a VIA/S3) ugyancsak veszített a befolyásából, mostanra már az e trióban legnagyobbnak számító VIA részesedése is 1 százalék alá süllyedt (0,7 százalék).

A Jon Peddie Research szerint a szezonális növekedés beindulásának lendületet adhat majd, hogy két fontos operációsrendszer-frissítés megjelenése is várható a második félévben (ekkor esedékes a Windows 7 és a Mac OS X 10.6 kiadása), és élénkítheti a keresletet az AMD és az Nvidia új, 40 nanométeres csíkszélességgel készülő csipjeinek várható bemutatása is.

Rovatok