Index Vakbarát Hírportál

Európának nem tetszik az Oracle-Sun házasság

2009. szeptember 3., csütörtök 15:42

Bár a nyár végére tervezték, legkorábban jövőre egyesülhet az Oracle és a Sun. Az Európai Bizottság az adatbáziskezelő szoftverek piaca miatt aggódik.

Az Európai Bizottság (EB) tovább vizsgálja az Oracle-Sun akvizíció versenypolitikai következményeit, mivel az előzetes piacelemzés szerint az ügylet torzíthatja a versenyt az adatbáziskezelő szoftverek piacán – közölték csütörtökön az EB illetékesei.

Brüsszel július 30-án kapott hivatalos bejelentést a tervezett fúzióról, ezt követően 25 munkanap állt rendelkezésére arra, hogy eldöntse: hozzájárul-e az egyesüléshez, vagy hosszabb, 90 napos vizsgálatot indít a hatásainak feltárására. Ez utóbbit választották: döntést az ügyben 2010. január 19-ig kell hoznia a testületnek. Ez azt jelenti, hogy a grandiózus akvizíció hónapokat csúszik, a késés miatti bizonytalanság pedig az érintett vállalatok riválisainak malmára hajtja a vizet.

Az Oracle idén áprilisban jelentette be szándékát a Sun Microsystems felvásárlására. A szoftvervállalat 7,4 milliárd dolláros készpénzes vételi ajánlatával az időközben érdeklődését elveszítő IBM-et ütötte ki a nyeregből. A Sun részvényesei július közepén – ha csak kis többséggel is, de – áldásukat adták az ügyletre, augusztus 20-án pedig az amerikai Igazságügyi Minisztériumtól is befutott a jóváhagyás. Az Oracle eredetileg azt remélte, hogy nyár végéig sikerül nyélbe ütni az üzletet.

Az EB szerint azonban aggályos, hogy a fúzióval az adatbáziskezelők piacának két befolyásos szereplője egyesülne. „Az adatbázispiac erősen koncentrált: a három legnagyobb versenytárs – az Oracle, az IBM és a Microsoft – összesített piaci részesedése árbevétel alapján mintegy 85 százalékos. Az Oracle piacvezető a kereskedelmi adatbázisszoftverek szegmensében, a Sun MySQL adatbázisterméke pedig piacvezető nyílt forrású adatbáziskezelő” – írja a Versenypolitikai Főigazgatóság közleménye.

A hivatal szerint a két termék ráadásul számos szektorban versenytársa egymásnak, sőt a MySQL a funkcióinak fejlődésével egyre erősebb riválissá válik. Mindezek miatt alapos vizsgálatra van szükség annak a feltárására, hogy a fúzió milyen hatással lesz a versenyre az adatbáziskezelő szoftverek európai piacán – mondta Neelie Kroes versenypolitikai biztos.

Rovatok