Index Vakbarát Hírportál

Lassan hódít a Windows 7

2009. szeptember 28., hétfő 16:50 | tizennégy éve frissítve

A Vista bukása és a már bevált XP visszafogja az új rendszer térnyerését. Bár úgy tűnik, a Windows 7-ben sok olyan hibát kijavítottak, ami elriasztotta a vállalatokat a Vistától, többségük mégis inkább kivár, egyharmaduk pedig nem is tervezi, hogy lecseréli számítógépein a már jól bevált XP-t.

A Windows 7 vállalatoknak már elérhető, és jelentős fejlődést mutat a biztonság, hatékonyság és stabilitás terén, a vállalatok vezetői mégis ódzkodnak attól, hogy belekezdjenek operációs
rendszereik lecserélésébe. Az XP-ben, annak ellenére, hogy először nyolc éve jelent meg, sokkal inkább megbíznak, mint az új rendszerben. Az InformationWeek Analytics 1414 üzleti technológiai szakértő megkérdezésével elkészített felmérése szerint a nagy cégeknek csak hat százaléka tervezi fél éven belül rendszereinek lecserélését, további tíz százaléka egy éven belül, harmaduknak viszont egyáltalán nincsenek
ilyen tervei.

Pedig a Windows 7 a tesztek alapján jól működő rendszernek látszik. A vállalatok közül, amelyek már tesztelték, tízből kilencen legalábbis kielégítőként értékelték, és több mint egyharmaduk szerint remekül bevált. "Az elterjedt nézőpont szerint a 7 jobb, mint a Vista"
- mondta Jim Green, a Los Angeles County Public Health igazgatója. "Nem fogjuk azt a régi módszert követni, hogy várunk, míg kiadják az első szervizcsomagot. A tervek szerint olyan hamar megkezdjük a fejlesztést, amilyen hamar csak tudjuk." Green szerint alkalmazottai a
legfejlettebb technológiákkal rendelkeznek otthonaikban, és a munkahelyükön is azzal szeretnének dolgozni. A Windows 7-et jóval használhatóbbnak találja, mint a Vistát, ezért tervezi alkalmazni a cég számítógépein.

Az energiaügyi mérésekkel és menedzsmenttel foglalkozó ETS-Lindgrennél az új rendszerre való átállás oka egyszerűen a költségcsökkentés. Jeff Border főmérnök szerint a cég 600 PC-jének 70 százaléka a képes futtatni a Windows 7-et anélkül, hogy hardverét olyan mértékben fejleszteni kellene hozzá, mint amit a Vista megkövetelne, így azzal, hogy a régi gépeket ellátják az új rendszerrel, lassíthatják az új gépek beszerzésének ütemét.

Az ételipari óriás Del Monte cég ezzel szemben arra alapoz, hogy ha az operációs rendszer stabilabban működik, és az alkalmazottak könnyebben tudják használni, nem kell folytonosan igénybe venniük a szakemberek segítségét, az jótékonyan mutatkozik meg a hatékonyságban. Emellett bíznak abban is, hogy a legújabb Microsoft-termék alkalmazásával könnyebben tarthatják meg dolgozóikat. A kompatibilitási problémák a Del Montét annak idején elriasztották a Vistától, és a cég 2900 pc-jén kivétel nélkül az XP-t alkalmazzák, most azonban egy hónapon belül tervezik az átállást.

A WIndows 7 tehát csábító, azonban az XP régóta megbízhatóan szolgálja a vállalatokat, s tíz céges gépből nyolcon ez a rendszer fut, a Vista pedig nagy csalódás volt - ezek a tényezők jelentősen visszafogják az elterjedés ütemét. Ennek ellenére a vállalatok körülbelül fele tervezi az átállást a következő két évben.

Rovatok