Index Vakbarát Hírportál

Jobban alakul a csippiac a vártál

2009. november 4., szerda 10:35

Az év eleji mélypont után kezd magához térni a csippiac: a harmadik negyedév már a papírformának megfelelően alakult.

A harmadik negyedévben 61,9 milliárd dollár (körülbelül 11 730 milliárd forint) forgalmat ért el a globális csipipar – derül ki az amerikai félvezetőgyártókat tömörítő Semiconductor Industry Association (SIA) gyorsjelentéséből. Ez az érték ugyan még mindig jóval, 10,1 százalékkal alacsonyabb az egy évvel korábbi 68,9 milliárdos árbevételnél, mégis bizakodásra adhat okot, hogy közel 20 százalékos növekedést jelent a megelőző trimeszterhez képest. Az iparágban idén először márciusban regisztrált növekedést a szakmai szervezet.

„A globális félvezetőipar forgalma a harmadik negyedévben felülmúlta a várakozásokat. A szeptemberi árbevétel a történelmi mintáknak megfelelően alakult, tükrözte az ünnepekre készülő fogyasztók oldaláról tapasztalható növekvő keresletet. A személyi számítógépek és mobiltelefonok piaca (a félvezetőtermékek két legnagyobb felvevőpiaca) változatlanul jobban teljesít a prognózisoknál, miközben az ipari felhasználású csipek esetében most először láthatók a talpra állás jelei. A forgalom minden régióban nőtt” – értékelte a helyzetet George Scalise, a SIA elnöke, aki szerint az idei évre vonatkozó prognózisuk a kedvező fejlemények miatt korrekcióra szorul majd.

A szervezet június elején azt jósolta, hogy idén 21,3 százalékkal esik vissza a csipipar globális árbevétele. A SIA varázsgömbje szerint a tavalyi 248,6 milliárd dollár után 2009-ben a gyártók forgalma 195,6 milliárd dollárra (közel 37133 milliárd forintra) csökken. Ez lesz a mélypont, ahonnan az iparág jövőre már felfelé kapaszkodik majd. 2010-ben a globális forgalom 6,5 százalékkal, 208,3, 2011-ben pedig további 6,5 százalékkal, 221,9 milliárd dollárra emelkedik – jósolták. Tavaly 2001 óta először fordult elő, hogy a csipipar árbevétele csökkent a megelőző évhez képest, a visszaesés 2,8 százalékos volt.

Rovatok