Index Vakbarát Hírportál

Visszaesett a Magyar Telekom bevétele

2009. november 5., csütörtök 14:20

A kedvezőtlen gazdasági környezet negatívan hat a bevételekre, továbbra is a költséghatékonyság a legfontosabb a cégeknek – áll a Magyar Telekom 2009. első kilenc hónapjára vonatkozó pénzügyi jelentésében.

A bevételek 4,4 százalékkal 480,6 milliárd forintra mérséklődtek 2009. első kilenc hónapjában 2008 azonos időszakához képest. A bevételcsökkenés tükrözi a 2008. második negyedévben képzett 8,5 milliárd forint vezetékesből mobil hálózatba irányuló forgalmi bevételekhez kapcsolódó elhatárolás feloldását. Ezen elhatárolás feloldása nélkül a bevételek 2,8 százalékkal csökkentek a magyarországi vezetékes- és mobilhang, valamint a vezetékes internet bevételek visszaesésének következtében. A csökkenést részben ellensúlyozta a nemzetközi leányvállalatok bevételeinek a forint gyengüléséből adódó emelkedése, valamint a mobil internet és a TV szolgáltatásokból származó bevételek növekedése.

A cég részvényeseire jutó nettó eredmény 16,1 százalékkal, 80,4 milliárd forintról 67,4 milliárd forintra csökkent az első kilenc hónapban. Az üzleti tevékenységből származó nettó cash-flow 153,8 milliárd forintról 147,7 milliárd forintra csökkent. A nettó adósságállomány a 2008. szeptember végi 271,2 milliárd forintról 2009. szeptember végére 284,3 milliárd forintra nőtt.

„A recessziós gazdasági környezet és a kormányzat megszorító intézkedései következtében a harmadik negyedévben is komoly nehézségekkel kellett szembenéznünk valamennyi üzletágban. A vállalati és lakossági ügyfelek viselkedését egyaránt a távközlési kiadásaik további csökkentése jellemezte, ami kedvezőtlenül hatott a hagyományos hangszolgáltatásokból származó bevételekre” – kommentálta az eredményt Christopher Mattheisen elnök-vezérigazgató.

Rovatok