Index Vakbarát Hírportál

A Google beléphet az energiapiacra

2010. február 23., kedd 14:40 | aznap frissítve

A Szövetségi Energiaszabályozási Bizottság engedélyezte a Google Energy, a Google leányvállalata számára, hogy nagy mennyiségben vegyen és adjon el energiát, amivel régi vágyuk teljesült, hogy a zöld energia nagy támogatóiként beleszólásuk legyen az Egyesült Államok energiaügyeibe.

Az Egyesült Államok energiahálózatát felügyelő Bizottság, a FERC kiadott egy határozatot, melyben engedélyezi a Google Energy számára, hogy a piaci adatok alapján meghatározott mennyiségben üzleteljen energiával. Ezáltal a keresőóriás nemcsak a saját energiaigényét tudja majd gazdaságosabban fedezni, de a jövőben akár az energiakereskedelembe is bekapcsolódhat, bár jelenleg hivatalosan sem a Google, sem leányvállalatai nem rendelkeznek az ehhez szükséges infrastruktúrával.

A cég már korábban jelezte, hogy hozzáférést szeretne nagyobb mennyiségű megújuló energiához, hogy segítsen előállítani annak az elektromosságnak egy részét, amelyet elhasznál. Régóta a célkitűzéseik között szerepel, hogy szénsemleges vállalattá váljanak.

Januárban adták be kérelmüket a FERC-nek, azzal az megjegyzéssel, hogy nagyobb ellenőrzést szeretnének az energiaárak felett, és így a jövőben elérhetőbb áron szeretnék hozzáférhetővé tenni a megújuló energiát. "E pillanatban nem tudunk nagy mennyiségben, hozzáférhető áron megújuló energiát vásárolni a piacon. Mi a legjobb minőségű és legmegfizethetőbb zöld energiát akarjuk" - mondta el Niki Fenwick, a Google szóvivője a CNet Newsnak.

Az elemzők szerint már egy ideje nyilvánvaló, hogy a Google nemcsak saját igényeinek kielégítésére hozta létre Energy leányvállalatát, hanem azért is, hogy a jövőben komolyabban bekapcsolódhasson az energiakereskedelembe, a cég decemberi bejegyzésekor tett célzások legalábbis már erre utalnak. A keresőóriás egyébként is régóta ismerkedik már az energiapiaccal a zöld technológiák kifejlesztésébe és kutatásába történt befektetései révén.

2007-ben több százmillió dollárt költöttek arra, hogy segítsenek a mérnököknek módot találni arra, hogy 1 gigawatt tiszta elektromosságot fejlesszenek és olcsóbbá tegyék a szénnél. 2008-ban Eric Schmidt, a Google vezérigazgatója egy olyan, precíz számításokkal kiegészített energiatervezetet mutatott be, amely arra keresett választ, hogyan állhatna át az Egyesült Államok száz százalékban a zöld energia termelésére és fogyasztására úgy, hogy ezzel lecsökkentsék a károsanyag-kibocsátást, munkahelyeket hozzanak létre és összességében csökkentsék az árakat.

Ugyancsak százmilliókat költöttek újonnan induló vállalkozások támogatására, amelyek a szél-, nap- és geotermikus energia kiaknázásával foglalkoztak, és támogatták a hibridautók kifejlesztését is. Emellett saját projekteket is indított a cég, többek között létrehoztak egy 1,6 megawattos napenergia-állomást a kaliforniai Mountain View-ban, a vállalat központjában, amely a legnagyobb magánkézben lévő létesítmény az Államokban. A nemrégiben lezajlott koppenhágai klímakonferencia hatására a Google megrendezte saját konferenciáját is novemberben, amelyen vezető energiaügyi kutatók és az amerikai energiaügyi államtitkár is részt vettek.

A most kiadott engedéllyel kapcsolatban a még nem tettek közzé nyilatkozatot.

Rovatok