Index Vakbarát Hírportál

A Microsoft lép a Google helyébe Kínában

2010. március 12., péntek 14:14

Miután a Google letiltotta mobilos alkalmazásainak használatát Kínában, a Motorola a Microsofttal szövetkezve tölti be az űrt, miközben a keresőcég és a kínai kormány kapcsolata továbbra is tisztázatlan.

A Google a Registernek megerősítette, hogy miután az év eleji kibertámadásokat követően elmérgesedett viszonya a kínai kormánnyal, letiltja mobilos alkalmazásainak használatát a kínai eszközökön. A Motorola gyorsan reagált, és a Microsofttal kötött szerződést, amelynek értelmében az Android operációs rendszert használó telefonokon ezentúl a Bing keresőmotort fogják használni.

Csütörtökön reggel jelentette be a Motorola, hogy még a negyedév vége előtt elérhetővé teszik a Bing keresőjét és a Microsoft Bing Maps szolgáltatását az új telefonokon. A lépés oka, hogy a Google pozíciója Kínában még mindig teljesen bizonytalan, így a két cég közötti együttműködés is kérdésessé vált.

A keresőóriás január közepén jelentette be, hogy kivonul a kínai piacról, napokkal  később pedig azt, hogy elhalasztja két Androidos telefon - egy Samsung és egy Motorola típus - piacra dobását, amelyeket a kínai China Unicom árusított volna. Az akkori nyilatkozatok szerint "felelőtlennek tartották volna a lépést". A Google ezek mellett bejelentette, hogy felhagy Kínában a keresési eredményeinek cenzúrázásával, ezt azonban egyelőre nem váltották be, mivel még tárgyalnak a kormánnyal. A Google részéről jelenleg csak annyit lehet tudni a folyamatban lévő tárgyalásokat illetően, hogy a cég vezérigazgatója, Eric Schmidt szerint "hamarosan történni fog valami".

Bár az Andoridos telefonok nyílt forráskódúak, a telefonok, amiknek a piacra dobását elhalasztották, szorosan kötődtek volna a Google szolgáltatásaihoz. Most a cég egy szóvivője azt nyilatkozta, hogy letiltották "a Google mobilos alkalmazásainak elérhetőségét a kínai szolgáltatóknak". Ez azt jelenti, hogy a Motorola nem kínálhatja ezeket az alkalmazásokat a telefonjaihoz, így a Microsofttal kötött szerződés előtt arra a döntésre jutottak, hogy a felhasználók kezébe adják a választást, milyen szolgáltatót kívánnak választani, és hogy a kínai Baidu keresőmotort is elérhetővé teszik. Múlt héten még Steve Ballmer, a Microsoft vezérigazgatója kitérően nyilatkozott az ügyről. "Ez egy kicsit bonyolultabb ügy. Az Android nem Android Google nélkül. Várnunk kell, és meglátjuk, hová jut az Androidos piac" - mondta. Most, alig egy héttel később azonban már alá is írták a szerződést.

A Microsoft csak annyit reagált a kérdésekre, hogy "Redmond nagyon is érdekelt a Bing piacának kiterjesztésében". Nemrég írtak alá egy másik szerződést az amerikai Verzion Wireless szolgáltatóval, amelynek értelmében az ő keresőjüket fogják alapbeállításként felkínálni az általuk forgalmazott BlackBerry készülékeken.

Rovatok