Index Vakbarát Hírportál

Nem lesz Flash az iPhone-on

2010. április 22., csütörtök 16:50

Az Adobe vezető termékmenedzsere, Mike Chambers bejelentette, hogy a cég a továbbiakban nem áldoz pénzt arra, hogy olyan szoftvert fejlesszen ki, amellyel elérhetővé válna a Flash az iPhone-on és az iPad-en.

"A Flash célja mindig is az volt, hogy böngészőtől, platformtől és eszköztől függetlenül működő felületet hozzon létre. Ez pontosan az ellentéte annak, amit az Apple akar - ők a saját platformjukhoz szeretnék kötni a fejlesztőket és olyan korlátozásokat rájuk kényszeríteni, ami megnehezítheti a más platformokra való áttérést" - írja Chambers egy blogbejegyzésben. Az Adobe ezzel az Apple azon lépésére reagál, amellyel úgy módosították a fejlesztői licencet, hogy kizárólag az Objective-C, C vagy C++ programnyelveken lehessen az iPhone-ra programokat írni.

Ha a szabályozás életbe lép, az azt jelenti majd, hogy minden olyan programot letiltanak, amely az Adobe Packager segítségével íródott, amellyel a Flash kódban megírt programokat lehet átültetni a készüléknek megfelelő formába. Az új szabályozás miatt az Adobe megszüntette a Packager támogatását, ami azt jelenti, hogy jelenleg semmi remény nincsen arra, hogy Flash alapú programok a jövőben futhassanak az iPhone-on vagy az iPad-en.

Az Apple új szabályozása a fejlesztők körében is heves vitát gerjesztett. A kritikusok szerint a cég nagyon leszűkíti a lehetőségeket azzal, hogy a Flash alapú programokat még megszületésük előtt kizárja, a támogatók szerint viszont igaza van Steve Jobsnak, aki szerint mindez az App Store programjainak színvonala megőrzése érdekében volt szükséges.

Az Adobe lehetőségei viszont ezzel nem érnek véget, mivel egy igen nagy szövetségesük van az Apple elleni harcban: a Google. "Az Androidos telefonok az elmúlt időszakban jól teljesítettek a piacon a Motorola Droid és a Nexus One megjelenését követően, és több androidos táblagép is meg fog jelenni idén. Nagyon szorosan együttműködünk a Google-el, hogy a Flash Player 10.1-et és az Adobe AIR 2.0-át közelebb hozzuk ezekhez a készülékekhez és az eredményeink ígéretesnek tűnnek" - mondta el Chambers.

A Google is lelkesnek tűnik az együttműködést illetően, Andy Rubin, az Android egyik vezető fejlesztője a napokban így nyilatkozott: "A Google boldog, hogy együttműködhet az Adobe-al, és így elhozhatjuk az egész webet, rengeteg nagyszerű alkalmazást és a fejlesztők szabadságát az Android platformra."

Az Adobe bízik abban, hogy a piac átrendeződése során a nyíltabb, több szabadságot kínáló platform győzedelmeskedik majd a zárt, korlátozott platform felett, amilyet szerintük az Apple akar létrehozni.

Rovatok