Index Vakbarát Hírportál

Akár egymilliárd forintba is kerülhet az OMG-projekt

2010. június 2., szerda 11:01

A Világgazdaság által megkérdezett szakértők szerint egymilliárd forintot is felemészthet az állami honlapok rendbe tétele.

Hétfőn minden minisztériumi honlapon nagybetűs OMG-felirat (Oh My God, magyarul kb. "Te jó isten!") és egy üzenet fogadta a látogatókat – ebben az új kormány tudatta, hogy rendet rak az állami honlapokon. Átadáskor 443 doménnév volt a kormányzat birtokában, de ezek közül csak 125-ön található valamilyen tartalom - megvizsgálják, melyiknek van egyáltalán létjogosultsága, illetve melyeket kell átalakítani. Az üzenet szövege egységes arculatot is ígér.

A Világgazdaság megkért egy szakértőt, becsülje meg a projekt költségét. A webdizájnnal is foglalkozó Ferling Webline Kft. ügyvezetője szerint a nagy online rendrakás költsége mindent összevetve egymilliárd forint is lehet, de az ügyfél igényeitől függően az ár magasabb is lehet. "Ferling Dávid úgy véli, nyolc-tizenkét fős csapattal leghamarabb egy év alatt végezhető el az átalakítási munka, amely magában foglalná a struktúra újratervezését, mind a tartalmi elemek, mind a dizájn megújítását" - fogalmaz a lap.

A lap szerint az átalakítás költsége mellett a fenntartás is sok pénzbe kerül, mert a kormányzati szervereket speciális, magas biztonsági követelményeknek megfelelő parkban helyezik el. A Dataplexnél egy ilyen szerverhelyiség éves bérleti díja legalább 3,5 millió forint, de az összeg az egyéb szolgáltatások szerint akár több tízmillió forintra emelkedhet.

A Világgazdaság megpróbálta megtudni a kormánytól, hogy milyen összeget szán a projektre, de sem a kormányfő szóvivői irodáján, sem a Fidesznél nem tudták érdemben feltenni kérdéseiket.

Rovatok