Index Vakbarát Hírportál

Orosz kézbe került az ICQ

2010. június 28., hétfő 09:30

Az moszkvai Digital Sky Technologies befektetőcég 187 millió dollárért megvette az AOL-tól az IQN csevegőszolgáltatást, ami az azonnali üzenetküldő programok forradalmát elindította a klilencvenes évek közepén, és évekig a legnépszerűbb ilyen szolgáltatás volt.

A kétezres években aztán az MSN, a GTalk, a Skype, majd a Facebook csetfunkciója egyre inkább kiszorította a piacról az ICQ-t. Ennek ellenére Kelet-Európában, Németországban, Oroszországban és Izraelben még ma is jelentős felhasználói tábora van.

A vevő DST a legnagyobb orosz internetes befektetésekkel foglalkozó cég, értékét 3 milliárd dollárra becsülik. Résztulajdonos többek között a Facebookban és a Farmville készítőjében, a Zynga játékfejlesztő cégben. Becslések szerint az orosz nyelvű interneten a kattintások 70 százaléka a DST tulajdonában levő oldalakon történik.

Az amerikai biztonsági szervek aggódnak az ICQ orosz kézbe kerülése miatt, mindezt fokozott nemzetbiztonsági kockázati tényezőnek tartják.

Amerikai bűnüldözési szervek bejelentették, hogy nem tartják elfogadhatónak a tranzakciót, ugyanis úgy vélik, ha egy ilyen szolgáltatást orosz szerverekről üzemeltetnek, az fokozott nemzetbiztonsági kockázatot jelent. Úgy vélik, hogy sok bűnöző használja az ICQ-t, és ha ezek a szerverek nem az Egyesült Államok területén vagy egy baráti országban működnek, a belbiztonsági szervek elveszítik a kontroll lehetőségét (az ICQ szerverei jelenleg az USA-val jó viszonyt ápoló Izraelben vannak).

Orosz szakértők nem tartják relevánsnak a kifogást, ők úgy gondolják, a szerverek földrajzi elhelyezkedése nem befolyásolja a kiberbűnözés elleni küzdelmet. Az amerikai biztonsági szakértők aggódnak amiatt, hogy az orosz kézben lévő szolgáltatást az üzemeltetők kihasználhatják a csatornán zajló kommunikáció monitorozására.

Rovatok