Index Vakbarát Hírportál

A Microsoft visszaelőzte az Apple-t

2010. július 23., péntek 11:01

A Microsoft negyedéves pénzügyi eredményei jócskán felülmúlták a tőzsdei elemzők várakozásait, és elhallgattatták (legalábbis egy időre) azokat, akik szerint elérkezett a trónfosztás ideje, és az Apple forgalma le fogja nyomni a Windows-birodalomét.

Két napig érezhette magát nyerésben az Apple, miután az aktuális pénzügyi negyedévet lezáró jelentésben regisztrált 15,7 milliárd dolláros forgalmuk megelőzte a Microsoft előző negyedévi, illetve a piaci elemzők által a mostani negyedévre várt eredményét is. Ilyesmi pedig 15 éve nem fordult elő (előtte viszont, a nyolcvanas években, és a kilencveneseknek a közepéig az Apple forgalma volt nagyobb). Most a Microsoft is közzétette a saját egyenlegét, ami bőven felülmúlta a szakértők várakozásait, így egyelőre nem jött össze az Apple trónfosztási kísérlete.

A cég negyedéves bevétele 16,04 milliárd dollár volt (a tőzsdei elemzők 15,15-öt vártak), ebből nyereségként 4,52 milliárd maradt Redmondban (itt 3,1 milliárd volt a várakozás). A legnagyobb bevételt szokás szerint a Business Division és a Windows Division hozta a cégnek, ez a gyakorlatban az Office csomagot, illetve az operációs rendszereket jelenti. Az Office 2010 megjelenése 5,25 milliárdig tornászta fel az előbbi divízió forgalmát, a még mindig erős Windows 7 eladások pedig 4,55 milliárdig az utóbbit. A Windows 7 eladási mutatója egyébként a jelentés szerint 175 millió példánynál jár.

A szervereken futó szoftverek 4,01 milliárd dollárt hoztak a negyedévben, itt a Windows Server, az SQL Server és a System Center voltak a zászlóshajók. A szórakoztató iparágat az Xbox 360 sikere 1,6 milliárdos árbevételig vitte, itt külön kiemelik, hogy a videójátékok mellett az Xbox Live rendszerén vásárolható és kölcsönözhető filmek, tévésorozatok és zenék is komoly bevételi forrást jelentenek, illetve a Live Marketplace-en már több pénzt költenek a játékosok, mint amennyi az előfizetési díjakból befolyik. Az online üzletág ugyan szépen növekedik, a maga 565 millió dolláros bevételével még mindig eltörpül a net igazi nagyágyúi, elsősorban a Google mellett. A Bing kereső 4 százalékos piaci részesedést hozott össze.

Büszkén jelentették be, hogy a cég minden egyes divíziója növelte a forgalmát az előző év hasonló időszakához képest, a legnagyobbat az Office és társai ugrották, 51 százalékot, a legkisebb, 14 százalékos növekedést a szerverszoftverek produkálták. Bár forgalomban az Apple már ott liheg a nyakán, nyereségben továbbra is stabil a Microsoft előnye.

Ennek fő oka az, hogy a legnagyobb bevételt termelő szoftverei, a Windows és az Office közel egyeduralkodók a maguk piacán, nincsenek különösebb árversenyre kényszerítve, így hatalmas haszonkulcs mellett adhatja azokat a cég. Az Apple szintén magas árréseket alkalmaz, de ez az okostelefonok, mp3-lejátszók, notebookok és desktop pécék miatt a sok konkurens mellett sokkal látványosabb, mint a Microsoft esetében.

A következő negyedévre a cég újabb rekordokat vár, az Office 2010 és a Windows 7 mellé belép a várhatóan rengeteg pénzt termelő bestsellerek közé a Windows Mobile 7 és az Xbox Kinect is. Ezzel együtt az Apple simán átveheti a vezetést 15 év után csak azzal, hogy a szupersikeres iPadet és iPhone 4-et újabb piacokra vezeti be, és közben buzgón reménykedik, hogy az iPhone 4 antennabotránya, és a körülötte kialakult pr-katasztrófa nem veti vissza nagyon az eladásokat.

Rovatok