Index Vakbarát Hírportál

Lenyomta az AMD az Nvidiát

2010. július 30., péntek 16:14

Átrendeződtek az erőviszonyok a gpu-piacon, az Nvidia nehéz helyzetben van.

A második negyedévben az Advanced Micro Devices (AMD) grafikus processzorokat fejlesztő üzletága, az egykori ATI Technologies, több csipet forgalmazott, mint a ősi rivális Nvidia. Erre évek óta nem volt példa.

A Mercury Research statisztikái szerint a júniussal zárult negyedévben az AMD a videokártyákra szerelt processzorok piacán 51 százalékos részesedést szerzett, így a konkurensnek valamivel kevesebb mint 49 százalék jutott. Egy évvel ezelőtt a felállás még fordított volt, akkor az NVIDIA kezében volt a szegmens 59 százaléka.

A teljes gpu-piacon – amely magában foglalja az önálló processzorokon túl a csipkészletbe, illetve újabban központi processzorba integrált megoldásokat is – az AMD szintén megelőzte az Nvidiát. Itt a hagyományosan toronymagasan vezető Intel (54,3 százalék) után a második helyre kapaszkodott fel. Részesedése 24,5 százalék, míg az Nvidiáé 19,8 (a fennmaradó részen néhány kisebb gyártó, a Matrox, a VIA/S3 és a SiS/XGI osztozik). Egy évvel ezelőtt az Nvidia még a piac 29,6 százalékát birtokolta, az AMD szelete pedig 18,2 százalékos volt.

Az Nvidia nemrég figyelmeztetett arra, hogy a júliussal záruló második pénzügyi negyedévében az árbevétele el fog maradni a korábban prognosztizált szinttől. A vállalat a célul kitűzött 950-970 milliós forgalom helyett csupán 800-820 millió bevételre számít. A vártnál jóval gyengébb mutatót az európai és kínai gazdaság gyengélkedésével, az önálló GPU-k bekerülési költségének emelkedésével és az integrált megoldások népszerűségével magyarázzák. Ugyancsak rossz hír a cég számára, hogy az Apple a Mac-széria új modelljeit – többéves gyakorlattal szakítva – már az AMD grafikus processzoraival szállítja.

Rovatok