Index Vakbarát Hírportál

A vártnál nagyobb az Oracle negyedéves adózott eredménye

2010. szeptember 17., péntek 11:26

Az Oracle amerikai szoftvergyártó a piaci elemzők által vártnál nagyobb negyedéves adózott eredményről és bevételről számolt be a New York-i tőzsde csütörtöki kereskedésének a zárása után. Ez a háttérbe szorította a technológiai cégek eredményének az alakulásával kapcsolatos borúlátást az amerikai gazdaság növekedésének a lassulása közepette.

A világ harmadik legnagyobb szoftvergyártójának eredményjavulásához elsősorban az új vállalati szoftverek eladásának, valamint új hardverüzletágának vártnál nagyobb bővülése járult hozzá. A cég adózott eredménye 1,35 milliárd dollár, részvényenként 27 cent lett az augusztus végén lezárt három hónapban. Egy évvel korábban a profit 1,1 milliárd dollár, részvényarányosan 22 cent volt. Az egyszeri tételek nélkül számított eredmény részvényenként 42 cent volt, meghaladva a 37 centes elemzői várakozásokat.

Az Oracle 7,5 milliárd dollár bevételre tett szert, 48 százalékkal meghaladva az egy évvel korábbi 5,05 milliárd dollárt, és felülmúlva az elemzői várakozásokban szereplő 7,27 milliárd dollárt. A bevétel emelkedéséhez hozzájárult az év elején megvásárolt Sun Microsystems is.

Az új szoftverek eladás 25 százalékkal 1,3 milliárd dollárra nőtt. A cég három hónappal korábban lényegesen szerényebb, 2-12 százalékos eladás növekedésre számított ebben a szegmensben. A folyó negyedévre a szoftverértékesítés 9-19 százalékos bővülését várja az amerikai vállalat.

Az Oracle árfolyama a tőzsdeidőn túli kereskedésben közel négy százalékot erősödött a negyedéves adatok ismertetése után.

Rovatok