Index Vakbarát Hírportál

Óriásfelvásárlással terjeszkedik az Ebay

2011. március 29., kedd 15:09

Az aukciós oldalként indult, ma a világ egyik legnagyobb online kiskereskedelemmel foglalkozó cége, az Ebay bejelentette, hogy 2,4 milliárd dollárért felvásárolja egyik komoly konkurensét, a GSI Commerce-et.

A GSI hagyományos bolthálózatok és üzletláncok online boltjainak üzemeltetésével futott be, több mint 500 ügyfelének végez ma ilyen szolgáltatást, köztük olyan ismert márkákkal, mint a Timberland, a Radioshack és a Toys R Us. A cég éves bevétele egymilliárd dollár körül van, a tőzsde a céget a felvásárlás előtt 1,6 milliárdra értékelte, vagyis az Ebay ajánlata több mint nagyvonalú.

Az Ebay az elmúlt években rengeteg kisebb-nagyobb céget vásárolt fel, és építette bele a szolgáltatásaikat a saját oldalába. A leghíresebb ilyen üzlet a Skype balul sikerült megvásárlása volt 2,6 milliárdért (később el is adták), illetve a PayPalé másfélért.

Az SGI felvásárlása azért jöhet jól az Ebaynek, mert az aukciós oldal bolhapiac-része, ahol magánemberek és apró cégek árulják a termékeiket jutalékért cserébe nagyon jól fut ugyan, de a nagyobb cégek termékeinek behozatala a kínálatba elég nyögvenyelősen haladt. Ez volt az a terület, ahol az online kereskedelem másik óriása, a könyvesboltként indult Amazon rendszeresen megelőzte az Ebayt az utóbbi években. Az GSI alapítója és vezérigazgatója, Michael Rubin a felvásárlással egyidejűleg új céget alapít, ahová azonnal visszavásárolja az GSI sportruházattal foglalkozó üzletágát.

Rovatok