Index Vakbarát Hírportál

Az Active Vision a leggyorsabban növekvő magyar technológiai vállalat

2011. október 19., szerda 10:40

A Deloitte idén 12. alkalommal hirdette meg Technology Fast 50 versenyét, amely Közép-Európa ötven leggyorsabban fejlődő technológiai vállalatát részesíti elismerésben. A Fast 50 ranglistára 2011-ben nyolc ország vállalatai kerültek fel, a vállalatok átlagos növekedési üteme 1068 százalék volt, ami javulást jelent a tavalyi 967 százalékhoz képest – közölte a tanácsadó cég kedden.

Az elmúlt öt év alatt elért 6219 százalékos árbevétel-növekedéssel a román internetes repülőjegy-értékesítő, a Vola.ro került a ranglista élére; ez az első olyan év, amikor román cég nyeri a versenyt, megtörve az elmúlt hét év hagyományát, amikor lengyel cégek vezették a rangsort – ismerteti a közleményben Verbó Zoltán, a Deloitte Technology Fast 50 programjának vezetője.

A magyar technológiai vállalatok közül a legjobb helyezést a webes informatikai megoldásokkal foglalkozó Active Vision Kft. érte el. A listára a hazai cégek közül felkerült még az internetes megoldások építésével és technológiával kapcsolatos tanácsadással foglalkozó Viala Kft., az informatikai kutatás-fejlesztést és ehhez kapcsolódó tanácsadást nyújtó Dolphio Consulting Kft., a Net Média Zrt. médiavállalkozás, a 3 dimenziós számítógépes technológiák fejlesztésére szakosodott ECON Consulting Kft., valamint a mobil informatikai szoftverek és vállalati megoldások fejlesztésével foglalkozó InfomatiX Kft.

A Rising Stars kategória élére a három év alatt elért 2.623 százalékos növekedéssel a lengyel biotechnológiai cég, a Selvita S.A. került. Idén egy magyar cég, az újszerű prezentációs megoldásokat fejlesztő Prezi.com Kft. is bekerült a "legjobb újoncok" közé.

Az idei Deloitte Fast 50 rangsorban nyolc országból szerepelnek vállalatok (Bulgária, Csehország, Magyarország, Litvánia, Lengyelország, Románia, Szerbia és Szlovákia), és 19 olyan vállalkozás van, amely elsőként 2011-ben került be a helyezettek közé. A ranglistán Lengyelország szerepel a legtöbb (20) céggel, ezt követi Csehország (9 cég), majd Magyarország és Románia (6-6 cég).

Az ágazaton belül a szoftveripari (22 cég) és az internetes vállalkozások (21 cég) kerültek az élre. Őket követik a telekommunikációs/hálózatépítési (5 cég), majd a többi szektor képviselői. A tíz leggyorsabban növekvő vállalat közül hét a tavalyihoz hasonlóan, az internetes cégek közül került ki.

Márkus Csaba, a Deloitte kutatás-fejlesztési és állami támogatások üzletágának igazgatója szerint a kutatás-fejlesztés jelenlegi állami szabályozásában nincs olyan elem, amely kifejezetten a feltörekvő hazai cégeket támogatná, azonban a pályázati rendszer egyre inkább fókuszál a kis-és közepes vállalatokra és a technológiai cégekre. Az adókedvezmények rendszerében és más jellegű szabályozóknál egyelőre még csak kisebb mértékben van jelen ez a pozitív megkülönböztetés.

A több külföldi országban már évek óta működő "young innovative enterprises" koncepció szerencsére egyre inkább teret nyer a hazai szabályozási elképzelések között is. Amennyiben a kkv-k adókedvezmények általi normatív támogatása Magyarországon is megvalósulna, komoly fellendülésre lehetne számítani ezen vállalatok körében - fejti ki a közleményben az igazgató.

További, nem állami tényezők is jelentősen segíthetnék ezen vállalatok fejlődését, fontos lenne például az inkubációs házakban rejlő lehetőségek bővítése, a megfelelő K+F tudással rendelkező munkaerő képzése, továbbá az egyetemekkel való kapcsolattartás erősítése és az egyetemekkel közös kutatások folytatása is.

Az idei év Technology Fast 50 listáján szereplő vállalatok vezetői körében lebonyolított felmérés szerint a vállalatvezetőket óvatos optimizmus jellemzi a jövőbeli növekedést illetően; ezen belül is az organikus növekedés tűnik számukra a legvalószínűbbnek. A cégvezetők továbbra is nagy figyelmet fordítanak a jó minőségű, szakképzett munkaerő alkalmazására, az alkalmazottak képességeinek fejlesztésére, továbbá a teljesítménymenedzsmentre. A megkérdezett vállalatvezetők egyre nagyobb lehetőséget látnak a cloud computingban - ismerteti a közlemény.

Rovatok