Index Vakbarát Hírportál

Veszteséges negyedévet zárt a Sony

2011. november 2., szerda 11:29

Az erős jen, illetve a gyengébb televízióeladások hatására veszteséges harmadik negyedévet zárt a japán elektronikai és szórakoztatóipari óriás Sony - közölte a vállalat szerdán.

A japán társaság 27,0 milliárd jenes nettó veszteséget könyvelt el a júliustól szeptemberig terjedő időszakban, szemben az előző év azonos időszaki 31,1 milliárd jenes nyereséggel. A Sony árbevétele 9,1 százalékkal 1,575 billió jenre esett vissza ugyanebben az időszakban, a második pénzügyi negyedévben.

A Sony rontott a pénzügyi év egészére vonatkozó előrejelzésén is: immár 90 milliárd jenes nettó veszteségre számít, 6,5 billió jenes értékesítések mellett. Júliusban még 60 milliárd jenes nettó nyereségre és 7,2 milliárd jenes bevételre számított. Az új számítás alapját 75 jenes dollárárfolyam, illetve 105 jenes euróárfolyam képezi. A társaság a harmadik negyedévben 41 milliárd jenes veszteséget könyvelt el televíziógyártó üzletágán, ami mintegy háromszorosa az előző negyedévi mínusznak. A Sony arra számít, hogy a költségvetési év végéig, márciusig veszteségesen működik majd ez a részleg, így egymást követő nyolcadik évben gyengíti a vállalat eredményeit a televíziógyártási üzletág.

Kato Maszaru, a Sony pénzügyi igazgatója arról tájékoztatott szerdán, hogy gyengítették a társaság eredményeit a volatilis árfolyammozgások. Jóllehet a dollár/jen árfolyam ingadozásai ellen képes védekezni a vállalat, mivel alkatrészeinek egy részét dollárért vásárolja, nem alkalmazott ilyen stratégiát az euró/jen kurzus mozgásával szemben, így itt az erős jen miatt alacsonyabb európai árbevételt ért el a társaságot - tette hozzá. A pénzügyi igazgató elmondta: a thaiföldi áradásoknak mintegy 25 milliárd jenes negatív hatásuk van a vállalat eredményességére.

Rovatok