Index Vakbarát Hírportál

Függetlenedik a Samsung a Sonytól

2011. december 27., kedd 14:35

A Samsung kivásárolta a Sony 50 százalékos részesedését az lcd paneleket gyártó divíziójából. A Sony továbbra sem hagy fel a tévégyártással, csupán átszervezi az ezzel foglalkozó üzletágát.

A Samsung és a Sony 2004-ben alapította meg az lcd panelek gyártásával foglalkozó közös divízióját. A koreai és a japán gyártó közti együttműködés annak ellenére is megalapozottnak tűnt, hogy az lcd tévék piacán egymás riválisai voltak.

Úgy tűnik, ez a közeljövőben megváltozik, a Samsung ugyanis kivásárolja a közös üzletből a Sony részesedését. A Sony 1,2 milliárd dolláros veszteséget könyvelhetett el, ami a tévés üzletág gyengélkedésének, és a jen megerősödésének a számlájára írható. A Samsung 938,97 milllió dollárért vásárolja fel a Sony 50 százalékos részesedését.

A panelgyártásért felelős divízió a továbbiakban a Samsung leányvállalataként fog működni, de a Sony természetesen a továbbiakban sem hagy fel a tévégyártással. A vállalat tévégyártásért felelős részlegének átszervezése már az év első felében megkezdődött, és a pletykák szerint a saját online műsorszolgáltatás bevezetését is tervezik.

A Sony számára azért is kedvező ez a megállapodás, mert így továbbra is gyárthatják a számukra fontos s-lcd paneleket, amelyeket piaci áron vásárolhatnak meg a Samsungtól. Mivel a stratégiai partnerszövetség értelmében nem kell saját gyárat nyitniuk, az ezzel járó költségek alól is mentesülnek.

Rovatok