Index Vakbarát Hírportál

Nehéz évre számít a Siemens

2012. január 24., kedd 10:10

Nyereségcsökkenést mutató első negyedévi eredmény beszámolóval és nehezen tartható éves előrejelzésre tett figyelmeztetéssel nyitotta az évet a Siemens konszern. Az október-decemberi első pénzügyi negyedévben a Siemens nyeresége 300 millió euróval 1,457 milliárd euróra csökkent.

A szélerőmű parkok áramellátó hálózatra kapcsolásában és az ICx gyorsvonati szerelvények leszállításában bekövetkezett késlekedésének tulajdonította a konszern nyereségének csökkenését a keddi részvényesi közgyűlés előtt  Münchenben kiadott eredmény beszámoló. A tőzsdei bevezetés előtt áll Osram világítástechnikai leányvállalat adatainak leszámításával, azaz folytatólagos tevékenységek alapján kalkulálva a nyereség 27 százalékkal 1,356 milliárd euróra csökkent.

A Siemens eredményében megmutatkozott az euróövezeti adósságszolgálati válság hatása is. Az értékesítési árbevétel a magas megrendelési állománynak köszönhetően két százalékkal 102 milliárd euróra emelkedett ugyan, de a beérkezett 19,8 milliárd eurós új megrendelés öt százalékkal maradtak el a tavalyi mögött.

„Tarjuk magunkat az idei évre kitűzött célunkhoz" - jelentette ki a Siemens vezérigazgatója Peter Löscher a Bloomberg tévének adott interjúban. Hozzátette azonban, hogy a közgyűlésen nehéz évre fogja felkészíteni a részvényeseket. "Ha az év második felében már megindul a fellendülés, még akkor is keményen kell majd dolgoznunk a kitűzött célok eléréséért" - mondta. A konszern 3-5 százalékkal tervezi növelni értékesítési árbevételét, nyereségét pedig meg kívánja őrizni a tavalyi 6 milliárd eurós szinten.

Rovatok