Index Vakbarát Hírportál

Mínuszba futott az AMD

2012. január 26., csütörtök 10:46

Kedden publikálta negyedik negyedéves pénzügyi jelentését az Advanced Micro Devices (AMD). A mikroprocesszor- és grafikuscsip-tervező vállalatnak nem sikerült jól az év végi hajrá, de elemzők szerint jó úton halad a tavaly augusztusban kinevezett új vezérigazgató által elindított átalakítás.

A december 31-én zárult negyedévben az árbevétel 1,69 milliárd dollár volt, 2 százalékkal több, mint egy évvel korábban, de az akkori 375 milliós nyereség 177 millió dolláros mínuszba fordult. Ez két jelentősebb egyszeri költségnek – végkielégítésekre 98 millió dollárt fordítottak, a GlobalFoundries félvezetőgyártó leányvállalat értékcsökkenése miatt pedig 209 millió dollárt írtak le – volt köszönhető, üzemi szinten a cég 71 millió dollár nyereséget termelt. A bruttó nyereséghányad, azaz a gyártási költségek levonása után megmaradó bevétel az egy évvel ezelőtti 45 százalékról 46 százalékra nőtt.

Rory Read vezérigazgató elmondta: a forgalom az önálló grafikus processzorok iránti vártnál gyengébb kereslet és a 45 nanométeres technológiával gyártott asztali CPU-k korlátozott hozzáférhetősége miatt alakult rosszabbul. Ami az egyes üzletágak teljesítményét illeti: a mikroprocesszorokért felelős részleg árbevétele 7 százalékkal, 1,31 milliárd dollárra nőtt. A negyedévben sikertermék volt a grafikus magot és a központi csipet integráló APU (accelerated processing unit), valamint a szerverprocesszorok, és a vállalat külön kiemelte, hogy 2011-ben összesen több mint 30 millió APU-t szállított le.

A GPU-divízió árbevétele egy év alatt tíz százalékkal, 382 millió dollárra csökkent, elsősorban azért, mert a notebookokba és desktopokba szánt önálló grafikus csipek iránt gyenge volt a kereslet. Üzemi szinten mindkét üzletág nyereséget termelt.

Rovatok