Index Vakbarát Hírportál

Veszteségbe fordult a Philips

2012. január 30., hétfő 11:09

Az egy évvel korábbi 463 millió euró nettó nyereséget követően 162 millió euró nettó veszteséget könyvelt el a múlt év negyedik negyedévében a holland elektronikai óriás, a Philips. A társaság árbevétele 6,5 milliárd euróról 6,71 milliárd euróra nőtt.

A társaság negatív negyedéves eredményében szerepet játszott, hogy 272 millió eurós veszteséget könyvelt el a vegyesvállalatba kiszervezett televízió gyártó üzletágon. A Philips novemberben jelentette be, hogy a hongkongi TPV Technology számítógépes monitorgyártó vállalattal közösen létrehozott vegyesvállalatba szervezi ki a televízió gyártást. Az újonnan létrehozott társaságban a Philips 30 százalékos tulajdonhányaddal bír.

A holland elektronikai óriás korábban arról tájékoztatott, hogy az ügylet az azt megelőzően becsült 110 millió eurónál mintegy 270 millió euróval nagyobb összeggel csökkenti a negyedik negyedévi adózás előtti eredményt. Az adózás, kamatfizetés és értékcsökkenés előtti nyereség (Ebita) 503 millió euró volt a negyedik negyedévben, kevesebb az egy évvel korábbi 913 millió eurónál.

Frans van Houten, a Philips vezérigazgatója elkötelezettségének adott hangot hétfőn, hogy a Philips teljesíti 2013-ra vonatkozó hosszú távú pénzügyi terveit. A társaság korábban bejelentette: világszerte összesen 4500, ebből Hollandiában mintegy 1400 munkahelyet szüntet meg. Más intézkedésekkel együtt 800 millió eurós megtakarítást remél 2014-re a Philips. A Philips papírjai 2,70 százalékos eséssel kezdték a hétfői kereskedést, 15,16 eurón álltak nem sokkal negyed tíz előtt.

Rovatok