Index Vakbarát Hírportál

Hatalmas veszteség a Blackberry-gyártónál

2012. június 29., péntek 15:32

Költségmegtakarításra, ennek keretében nagylétszámú elbocsátásokra kényszerül a Blackberry okostelefon készülékek gyártója, a kanadai Research in Motion (RIM) vállalat. A márciusban indult 2012/2013-as folyó pénzügyi éve első negyedévében a RIM 518 millió dollár veszteséget szenvedett el, jóval nagyobbat az előző negyedévinél. Az elmúlt pénzügyi év első negyedében még 695 millió dollár nyereséget könyvelhetett el.

A folyó pénzügyi év első negyedében az előző évihez képest 43 százalékkal 2,8 milliárd dollárra esett vissza a RIM értékesítési árbevétele, messze a 3,1 milliárd dolláros elemzői várakozások alá. A RIM részvénye az adatok közzétételét követően ötödével gyengült a tőzsdén kívüli forgalomban.

A RIM 16.500 alkalmazottja közül ötezer főt bocsát el, ezzel a folyó pénzügyi év végéig egymilliárd dollárt tervez megtakarítani. A RIM kilátásait rontja az új operációs rendszeren futó új modell, a Blackberry 10 (BB10) piaci bevezetésének elhalasztása 2013 elejére.

A piaci részesedés is csökkent

A Gartner mobiltechnológiai tanácsadó és piackutató vállalat felmérése szerint a RIM részesedése az okostelefon piacon az idei első negyedévben 6,9 százalékra csökkent az egy évvel korábbi 13 százalékról.

A RIM reménysége a veszteségből kilábalásra egyrészt az új GNX operációs rendszer és az azt futtató első készülék, a BB10, másrészt a Mobile Fusion vállalati mobil alkalmazáskészleteket futtató technológiai platform, ami már más gyártók operációs rendszerei, az Apple vagy a Google kezelésére is alkalmas.

Rovatok