Index Vakbarát Hírportál

Néhány magyar városból lehetett csak látni a holdfogyatkozást

2018. július 27., péntek 20:48 | öt éve frissítve

Az ország nagy részén felhős volt az ég péntek éjjel, így csak néhány szerencsés helyen lehetett látni a várva várt vérholdfogyatkozás és a Mars vörös tündöklését.

Péntek este az évszázad leghosszabb teljes holdfogyatkozása történt meg, az elvörösödő holdkorong alatt pár fokkal pedig 15 éve nem látott fényességben ragyogott a vöröses fényű Mars, ami pont ezen az éjszakán volt szembenállásban és földközelben.

Sajnos nem sokkal a fogyatkozás előtt elég elkeserítően nézett ki az ország felhőtérképe, egyedül Battonya környékén nem volt felhő 19:40-kor:

A fogyatkozás részletes menetrendje így nézett ki:

A teljes fogyatkozás 1 óra és 43 percen át tart.

Úgy tűnik, a közelünkben azoknak van igazán szerencséjük, akik épp Horvátországban, azon belül is Isztrián nyaralnak, ott viszonylag felhőmentes lesz az égbolt. Magyar élő közvetítés az időjárás miatt nem is volt. 

Online ezért a legjobb volt a NASA körkapcsolását figyelni, itt kiírták, hogy éppen honnan jelentkeztek be. Visszatekerve meg lehet nézni az egészet elölről:

Rómából ezt az élőt adták, bár innen leginkább csak fotókat:

A namíbiai közvetítés indult a leghamarabb, este fél 10-re majdnem el is tűnt a Hold:

Kértük olvasóinkat, hogy akik Magyarországon látják valahol a fogyatkozást, az ne habozzanak írni nekünk, és eleinte nagyon nem akart jönni semmi az ugyelet@mail.index.hu-ra, aztán 11 óra körül beindult a képek áradata, eddigre valamennyire kitisztult az ég. Köszönjük mindenkinek, aki küldött fotót, alább egy válogatás a beérkezett képekből:

Görögországból kaptuk az első profi képet, ott így kelt fel a Hold a Poszeidón-templom előtt, mielőtt fogyatkozni kezdett:

Ezt peidg egy kedves olvasónk Horvátországból, Virből küldte, ott már hamarabb jól látszott a Hold fogyatkozása és az  erősen világító Mars is, mint nálunk:

Magyarországról az első képet egy olvasónk küldte, aki egy középkategóriás mobillal fotózta az eseményt az Eperjeske Rendező pályaudvaron, a vasúton (ez Záhony környékén található), de a mobil miatt csak két kis folt volt látható rajta (azért köszi!). A másodikat pedig Komárom-Esztergom megyéből, Csémről kaptuk, ezen már jobban kivehető volt, hogy milyen vörös a Hold:

Később hasonló fotókat küldtek nekünk Nyíregyházáról többet is, Tiszatelekről, Sopronból, a Zala megyei Csesztregről és Söjtörről is, és Keszthelyen, de Debrecenben is elkezdett 11 körül tisztulni az ég. Karcagról egy ilyen jó képet kaptunk Gedeontól:

Amíg bírtam követni, a csúcsot ez a tiszaújvárosi fotó jelentette Dánieltől:

Erdélyből is több helyről is írtak, Őriszentpéterről, Székelyudvarhelyről és a Hargitáról is, hogy tökéletesen látszott onnan az egész. 

Közben a világ több táján óriási volt a készültség, távcsövekkel felszerelkezve nézték a jelenséget a szerencsésebb helyeken, nézze meg róla galériánkat:

Az ország nagy részén viszont ez a mém volt péntek este a legaktuálisabb:

Rovatok