Index Vakbarát Hírportál

Megkönnyebbült a világ: Trump elismert klímakutatót nevezett ki egy fontos posztra

2018. augusztus 1., szerda 06:48

Miután Donald Trump elnökké választása óta több intézkedésével - például a párizsi klímaegyezményből való kilépésével vagy a klímaváltozásra utaló kifejezések kormányzati dokumentumokból való eltávolításával - kiváltotta a természettudósok haragját, helyi idő szerint kedd este egy elismert és köztiszteletnek örvendő klímatudóst jelölt a Fehér Ház Tudomány- és Technológiapolitikai Hivatala élére.

A 19 hónapja - vagyis a Trump-adminisztráció hivatalba lépése óta - betöltetlen posztot Kelvin Droegemeier vezetheti majd, amennyiben jelölését a szenátus jóváhagyja. A 60 éves, kansasi születésű tudós kutatási alelnök és a meteorológiai tudományok vezető professzora az Oklahomai Egyetemen. Tagja az oklahomai kormányzatnak is, mint a tudományért és technológiáért felelős tárca vezetője. George W. Bush és Barack Obama elnök idején 12 éven keresztül már szolgált a mindenkori amerikai elnökök és törvényhozók számára elemzéseket készítő és tanácsokat adó Országos Tudományos Tanácsban is.

Az amerikai lapok szerint a tudományos közösség megelégedéssel és dicsérettel fogadta a tudós jelölését. John Holdren, Droegemeirer elődje azt nyilatkozta a Washington Postnak:

Úgy gondolom nagyon jó döntés született. Komoly klímatudós és komoly tudományos tanácsadója befolyásos embereknek.

(MTI)

Rovatok