Index Vakbarát Hírportál

Nagymenő ukrán hekkercsapatot azonosított be az USA

2018. augusztus 1., szerda 19:38

Ukrán hekkereket tartóztatott le az Egyesült Államok, írja meg nem nevezett forrásaira hivatkozva a Reuters. A hírügynökség szerint a gyanúsítottak a Carbanak nevű hekkercsapat tagjai, amely a szakértők szerint az egyik legtermékenyebb ilyen kiberbűnöző szervezet, A hivatalos bejelentést az elfogásról állítólag hamarosan megteszi az USA igazságügyi tárcája és az FBI, ezen részt vesz majd a Mastercard és a Visa  képviselője is.

A Reuters emlékeztet arra, hogy márciusban a spanyol rendőrség is letartóztatta a Carbanak egyik feltételezett vezérét, az akkori hírek egymilliárd dolláros kiberlopásról szóltak, a pénzt bankszámlaegyenlegek és ATM-ek meghekkelésével szedték össze.

Frissítés: A hivatalos bejelentésről a BBC azt írja, három gyanúsítottról van szó, akik több mint 120 amerikai céget támadtak kártevőkkel, de a célpontjaik között voltak brit, francia és ausztrál vállalatok is. A csapat Fin7,  Carbanak és JokerStash néven is ismert a "szakmában". 

A csapat több mint 15 millió bankkártya adatait szerezte meg csak Amerikában, ezeket a dark neten árulták. A károkat több tízmillió dollárra teszik a hatóságok.

A gyanúsítottak közül egy ember van amerikai őrizetben, a 33 éves Fedir Hladyr, Seattle-ben. Őt a német hatóságok adták át az USA-nak, miután januárban elkapták.

Dmytro Fedorovot a lengyelek tartóztatták le, a harmadik férfi pedig a már említett spanyolországi elfogott, Andrii Kopakov. Utóbbi kettő kiadását már kérelmezte Amerika.

Rovatok