Index Vakbarát Hírportál

Klímaváltozást is okoz a műanyag szemét

2018. augusztus 2., csütörtök 14:09

Az elmúlt hónapokban ráirányult a figyelem a folyókba és tengerekbe került elképesztő mennyiségű műanyag hulladékra, és hawaii kutatók még egy érvet felhoztak a szemeteléssel szemben. Nem elég, hogy a műanyag elrondítja a partokat, apró darabokra szakadva bekerül a táplálékláncba, és mérgező anyagok szivárognak belőle, mert mindezeken túl még a globális felmelegedéshez is hozzájárulnak a bomlásukkor keletkező üvegházhatást okozó gázokkal.

A PLOS One tudományos lapban publikált tanulmányban vizsgált műanyagok közül hét - a polikarbonát, az akril, a polipropilén, a polietilén-tereftalát (PET), a polisztirén, valamint politetilén nagy és kis sűrűségű változata (HPDE és LPDE) a legnépszerűbb és a legkárosabb műanyagok is egyben.

Ezek közül az LPDE, vagyis a  kis sűrűségű  polietilén állítja elő a legtöbb gázt, és sajnos világszerte ebből kerül a legtöbb a szemétbe. Ez olcsó anyag, ilyenből készül például a zöldségeket védő hálós csomagolóanyag, a műanyag palackok és a játszótéren lévő játékok is.

A világ idén várhatóan 99,6 millió tonna polietilént fog felhasználni a Freedonia Group piacelemző cég jelentése szerint, ami 4 százalékkal több, mint tavaly.

A műanyagok a klímát befolyásoló gázok forrásai, és egyre nagyobb hatásuk lesz a környezetre, ahogy egyre több műanyag terméket állítanak elő - foglalta össze a helyzetet David Karl, a Hawaii Egyetem óceánkutató munkatársa.

(Inverse)

Borítókép: Műanyag hulladékkal borított vízből levegőért felszínre jövő bálnákat ábrázoló installáció a római Pantheon előtt 2018. július 5-én. A Greenpeace környezetvédő szervezet a szoborral a tengeri élőlényeknek a világóceán szennyezettsége okozta szenvedésére hívja fel a figyelmet. (MTI/AP/Simone Somekh)

Rovatok